Inteha BV Hoofddorp verslaat koploper

HOOFDDORP De Inteha mannen moesten afgelopen weekend afreizen naar Groningen om tegen de 'ongeslagen' koploper te spelen. In een gelijk opgaande wedstrijd was het toch Hoofddorp dat aan het langste eind trok. Met een 97-91 overwinning werd het lange, maar zeer plezierige terugreis.

Groningen wat heel compleet is, een zeer goed schot heeft van buitenaf en scorend gewoon een topteam in de eerste divisie is. Opdracht was dus dan ook om aanvallend mee te gaan om zo druk te houden op de tegenstanders. Verdedigend werden er afspraken gemaakt om het schot van buitenaf iets in te dammen. Aanvallend werden er in de plays wat aanpassingen aangedragen om zelf ook beter in positie te komen voor het afstandsschot, een wapen wat de Inteha mannen ook bezitten, maar zij kunnen ook meer inside de oplossingen vinden, dus er lagen kansen vooraf gezien. Met een aanvallend sterk team werd er gestart om zo meteen druk te houden op de gastheren. Na een 9-2 run van de thuisploeg kwamen de Hoofddorpers na twee minuten op gang en gingen meedoen in het score festijn van deze avond. Vier minuten later was de 9-2 achterstand omgezet in een 12-19 voorsprong. De thuisploeg vluchtte in een time-out om zo de run te breken. De Hoofddorpse time-out werd vooral gebruikt om enkele details nog wat aan te stippen, maar vooral met dit gevoel door te gaan. Toch kon niet worden voorkomen dat Groningen in de laatste minuut langszij kon komen, maar de toon was van beide kanten gezet, 25-25.

De opdracht om aanvallend mee te gaan, werd duidelijk uitgevoerd en verdedigend was het nu dus zoeken naar de oplossing om vooral het afstandsschot te neutraliseren. Er werd toch iets ingehouden op de close-out hier en daar, wat het schot voor de thuisploeg wat makkelijker maakte dan de bedoeling was. De nummer 11 van de tegenstander was dit kwart heel goed op dreef en men kon niet echt grip krijgen op de Groningse aanval dit kwart. Van buitenaf werd er nu wel minder gescoord bij de gastheren, maar nu was het van midrange waar de ballen erin vlogen. Hoofddorp bleef aanvallend steeds wachten op de goede kansen en op de man in vorm, wat in het eerste gedeelte absoluut Bas Snijders was, met maar liefst 23 punten in de eerste helft. Ook de nummer 9 van de thuisploeg begon nu langzaamaan op dreef te komen en men moest het verdedigend dit kwart toch een beetje af laten weten. Gelukkig waren de Inteha mannen aanvallend in staat om bij te blijven. Box score 27-25, ruststand 52-50.

In de rust werd er met elkaar besproken hoe men de tweede helft verdedigend iets moest doen om zo een voordeel te kunnen creëren. Goed de rust werd er gepakt omdat men met een kleine rotatie aan het spelen was. De eerste helft had Hoofddorp 7 driepunters 'tegen' moeten incasseren, tegenover 5 van de Hoofddorp kant. Besloten werd om te beginnen zoals de wedstrijd begonnen was om zo weer de grip te pakken in het derde kwart. Groningen zette meer druk op de Inteha mannen in het begin van het derde kwart, waardoor het aanvallend iets stokte, het gaatje van 2 liep naar 7 punten op, waardoor er in een time-out moest worden gevlucht. Besloten werd om over te stappen naar een zone defense om zo outside minder schoten tegen te krijgen. Het leek te werken en Hoofddorp kwam weer terug tot 2 punten. Groningen kon helaas nog steeds een gaatje vinden om van afstand te raken, maar men zat weer helemaal in de game aan het einde van het derde kwart, periode 24-23.

Drie punten achter en nog één te gaan. Verdedigend zou men hetzelfde blijven doen, alleen moest er nog iets meer energie in de zone komen. Via 75-76 en het inbrengen van Bigga, kon men de leiding overnemen. Even leek het tij zich tegen Hoofddorp te keren toen Roald Jansen, zij het wat ongelukkig, werd neer gehoekt en Hoofddorp twee technische fouten tegen kregen. Dit was echter het moment waar je als coach het meest trots op bent, de mannen bleven gewoon basketballen, lieten de randzaken aan de coach en bleven strijden in het veld. Na de 75-78 door de vrije worpen, maakte Hoofddorp aan de hand van Rik Wessels en Bigga een 10-2 run en pakte de leiding even stevig vast. Toch zette de thuisploeg opnieuw aan, aan de hand van Atta Einothagh, die bij de gastheren een fantastische wedstrijd speelde. Bij 85-85 liet Bas Snijders wederom van zich spreken en zette de Inteha mannen weer op voorsprong. Groningen zat in foutenlast en probeerde de klok te spelen door het op vrije worpen aan te laten komen, maar Kevin van Duuren was vanaf de vrije worp lijn onverbiddelijk en maakte er 4 op rij om zo de game op slot te zetten. Box score 15-24, eindstand 91-97.

Topscoorder was Bas Snijders met 30 punten, Kevin van Duuren 18 punten, Nando van Oostrum, Rik Wessels en Kevin Kissoondut 12, Wilbert de Vries 9 en Roald Jansen 4 punten.