• De jeugd van BV Hoofddorp krijgt alle ruimte zich te ontwikkelen.

    Jan van de Bilt

Jeugdopleiding BV Hoofddorp timmert verder aan de weg

HOOFDDORP BV Hoofddorp is al jarenlang een ambitieuze club met een duidelijke visie. De Hoofddorpse basketbalclub bezit een herkenbaar bestuur dat de lijnen uitzet. Bovendien heeft het op elke leeftijdscategorie een coördinator zitten die de clubfilosofie overdraagt. Twee van deze coördinatoren zijn Maria Breur en Linda Somers, twee vrouwen met een hart voor de club.

Maria en Linda kunnen zowel sportief als privé goed met elkaar opschieten. De dames werkten afgelopen jaar nog nauw samen toen ze de U10-afdeling coördineerden. Nu zijn beide vrouwen verantwoordelijk voor een andere leeftijdscategorie: Maria voor U12 en Linda coördineert U10. "Als coördinator ben ik een aanspreekpunt voor ouders en kinderen van die leeftijdscategorie', vertelt Maria.

"Daarnaast ben ik trainer van dezelfde leeftijdscategorie. Dat is nóg leuker, omdat je dan ziet wat je ze geeft." Ook Linda is zeer betrokken bij de club. Ze is speelster bij Dames 2, trainer/coach en coördinator van U10 én trainer/coach van Dames 1. "Naast deze rollen zet ik de Technische Zaken van de dames-lijn uit."

SPORTIEF BELEID Eén van de hoofddoelen van de Technische Zaken is het uitvoeren van het sportieve beleid. Een belangrijk onderdeel daarvan is de A- en B-lijn. De A-lijn bestaat uit de grootste talenten van de club, terwijl de overige spelers onder de B-lijn vallen. 'Bij ons is het essentieel dat we er zijn voor beide groepen', legt Linda uit. "We hebben de B-lijn nodig om de A-lijn zo goed mogelijk te laten functioneren en zorgen ervoor dat we de hele lijn meenemen om ontwikkeling te krijgen." Daar vallen niet alleen de trainingen en wedstrijden onder, maar ook jeugdkampen, sponsorlopen en 3-tegen-3 toernooien.

Ook bepaalt Technische Zaken welk niveau jeugdteams aankunnen en dus gaan spelen. "Dat doen we op basis van de kennis van de leden van de Technische Zaken in samenspraak met het bestuur. Tevens hebben de trainers, coaches en coördinatoren uiteraard inspraak. Vervolgens bepalen we samen welke richting we met elk team opgaan." Dit blijkt overigens een lastige beslissing, aangezien kinderen niet altijd zijn te voorspellen. "Bij de U12 is het soms ingewikkeld", merkt Maria op. "Dat is precies de leeftijd dat ze in de pubertijd komen. Zo'n lichaam verandert ook, waardoor een half jaar later niet te voorspellen valt."

DOELEN Een aantal jaar geleden stelde het bestuur van BV Hoofddorp zichzelf als doel dat het aantal spelers van de jongste categorie groter te maken. "We zijn begonnen met de Basketbal School, waarin kinderen op jonge leeftijd laagdrempelig kunnen starten. Je koopt een strippenkaart en kunt vervolgens tien keer komen. Daardoor hoef je niet direct lid te worden, maar kan je wel met de sport kennismaken." Ouders hoeven overigens geen lange inschrijfprocedures te verwachten. "Ze kunnen gewoon binnenkomen en zo'n strippenkaart kopen. Het kind mag dan direct meedoen met de groep." Meer informatie? Mail naar info@bvhoofddorp.nl.

Jordi Smit