Judoka Ilse Buren vijfde op Europacup in Tsjechië

NIEUW-VENNEP Ilse Buren, judoka van Judo Yushi, heeft de vijfde plek op de Europacup in Teplice Tsjechië behaald. Een knappe prestatie na een jaar afwezigheid in verband met een blessure.

Ilse Buren had vorig jaar één Europacup gedraaid, waarna ze geblesseerd raakte. Een kruisbandblessure, die niet door judo ontstond, hield haar een jaar lang aan de kant. Na een operatie en revalidatie draaide Buren twee weken geleden haar eerste toernooi (Open Capelse), die meteen een eerste plek opleverde. De judoka ging zonder verwachting naar Teplice voor de Europacupwedstrijd onder 18 jaar en wist direct een vijfde plek te veroveren. Deze vijfde plaats was niet verwacht maar geeft wel direct weer veel vertrouwen.

In de eerste ronde won Buren van Herasymenko uit Oekraïne. De Vennepse kwam op achterstand maar scoorde met maki-komi een wazari vlak voor tijd en won de partij. De tweede en derde partij won de Vennepse judoka in het grondjudo. Van Pozvek uit Slovenië won Buren met vol punt door verwurging en van Gliga uit Roemenië met vol punt door houdgreep. Ook de kwartfinale werd door Buren gewonnen met wazari, ditmaal van de Turkse Vardar.

Na vier keer winst waren de halve finale en de strijd om brons nog een brug te ver. De Vennepse verloor van Topolovec uit Croatië omdat het tempo te hoog was. De strijd om brons tegen Tropan uit Slovenië was een spannende partij. Buren kwam op achterstand en was steeds dicht bij een gelijkmakend punt. De Sloveense wist dat steeds maar net te voorkomen. Ook Kevin Koehof en Britt Koolmoes van Judo Yushi waren door de Judo Bond Nederland geselecteerd voor de Europacup. Koehof strandde in de derde ronde in de klasse tot 66 kg; Koolmoes debuteerde in de klasse tot 44 kg maar kon haar eerste wedstrijd niet winnen.

Op het bloembollentoernooi in Anna Paulowna deed de jeugd van Judo Yushi het ook erg goed. De jeugdigde judoka's behaaldden zestien prijzen. Eerste werden Aymen El Moubarik, Lorenzo Dekker, Indy Timmers, Dion Blanck, Maira Medema, Eddy Agrest en Theo Agrest. Tweede prijzen waren er voor Kirsten van Gulik, Mats Koolmoes, Sam Reneman, Tjalling Mulder en Markus Feddema. Jelle van der Werff , Sammy Beelen, Jasper Springintveld, Daniel Vermeer behaalden een derde plaats.