• Sherilyn Wold (op de foto rechts) maakt zich op voor een nieuw seizoen.

    Sherilyn Wold

Karateka Sherilyn Wold stapt weer met vertrouwen de mat op

NIEUW-VENNEP Viervoudig Nederlands kampioen Sherilyn Wold is na een wisselvallig seizoen met ups en downs scherper dan ooit. De karateka staat in de top-20 van de wereld in haar gewichtsklasse en maakt zich op voor een seizoen vol medailles. Wold is daarnaast kanshebber om deel te nemen aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Goede prestaties in de Premier League, een reeks toernooien met de beste beoefenaars ter wereld, zijn daarbij van essentieel belang.

'GEDWONGEN' Wold begon op een redelijk late leeftijd met karate. "Mijn broer Donovan begon toen hij zeven was en daar heb ik drie jaar lang naar gekeken. Toen moest ik het vervolgens ook maar gaan doen. Maar ik wilde eigenlijk helemaal niet." Inmiddels heeft Wold wel plezier op de mat gevonden. "Ik zit tijdens trainingen en wedstrijden in mijn eigen bubbel. Af en toe deel ik een tik uit en verder kijk ik naar de kleine details. Het is dan wel een vechtsport, maar het gaat er niet om dat je iemand zo hard mogelijk op het hoofd raakt of andersom. Het uitvoeren en het tactische deel, wat je gaat uitvoeren en hoe je het gaat doen, vind ik leuk."

MENTALE DRUK De Nederlandse topsporter speelde al een hoop internationale wedstrijden, desalniettemin heeft Wold het soms mentaal zwaar. Zo is ze al vier jaar op een rij Nederlands kampioen, maar blijft ze voor het toernooi in eigen land gespannen. "Ik mag daar niet verliezen van mezelf. Dat komt gewoon omdat ik de beste ben in mijn categorie, helemaal in Nederland. Het klinkt arrogant, maar als je de feiten naast elkaar zet dan klopt het. Ik werk er het hardst voor en internationaal doe ik het het beste in mijn categorie. Eigenlijk is het dus makkelijk, maar toch ervaar ik druk. Ik moet het namelijk wel laten zien op dat moment." Wold heeft stappen ondernomen om deze psychische druk te verlagen. "Ik zit sinds een tijd bij een sportpsycholoog en dat gaat redelijk. Ik krijg wat handvaatjes mee, onder andere hoe ik in die bubbel terechtkom."

OLYMPISCHE SPELEN De mentale druk op Wold lijkt alleen maar groter te worden, want vanaf de Olympische Spelen van 2020 is karate een Olympische sport. Dit betekent voor Wold dat ze kans maakt op het grootste podium ter wereld te staan. "Onze sport is super vet. Karate is gewoon zo een grote sport en zo bekend, maar het was nooit Olympisch. Dus eigenlijk vond ik het raar dat het geen Olympische sport was."

Hoewel het IOC dus inmiddels twee jaar geleden uitsluitsel gaf, is het nog niet bekend hoe Wold zich kan plaatsen. De karateka gaat ervanuit dat dit tijdens de wedstrijden in de Premier League gebeurt, maar dit weet Wold nog niet zeker. "Ik heb ook gehoord dat tijdens een toernooi in Parijs de eerste twee direct geplaatst zijn voor de Olympische Spelen, maar ook dat dit geldt voor het WK. Dus er zijn allemaal nog verhalen, maar het is nog niet duidelijk." Wold heeft er in elk geval vertrouwen in dat ze over twee jaar tijdens de Olympische Spelen aanwezig is. "De wil is er, ik kan het ook, ik moet het alleen even doen."