Koelbloedige Danny Kroes toont voor eigen publiek zijn talent

VIJFHUIZEN Voor Danny Kroes verloopt zijn debuutjaar in de autosport voorspoedig. De pas zestienjarige coureur uit Vijfhuizen voegde in Zandvoort weer een paar mooie uitslagen toe aan zijn steeds fraaier wordende palmares. Tijdens de tweede ronde van het Formule 4 NEZ-kampioenschap snelde hij voor eigen publiek koelbloedig naar de zesde en vierde plaats.

En dat is knap, want Danny, vorig jaar nog actief in het karting, heeft voorafgaand aan het seizoen relatief weinig kunnen testen voor zijn autosportdebuut. Dat hij dan na de eerste ronde in Sotsji van vorige maand - waar hij zesde en achtste werd in de respectievelijke races - opnieuw voorin te vinden was, maakte zijn toch al uitstekende prestaties nog knapper.

Het was dan ook een tevreden Danny die terugblikte op zijn prestaties op het fameuze Circuit Park Zandvoort. Zijn weekeinde in Noord-Holland begon al hoopgevend met een keurige achtste tijd tijdens de kwalificatie. "Een mooie plek om de eerste race te beginnen", zei hij. "Ik kwam tijdens de start redelijk goed weg. Ik kon mooi mijn weg naar voren vinden."

Al snel sloot de talentvolle rookie zich aan bij de kopgroep. Dat de rijders in die groep vervolgens een staaltje close racing ten beste gaven, bleek wel uit het verschil van Danny met winnaar Tuomas Tujula. Op slechts 2.7 seconden van de Fin kwam Danny knap als zesde over de streep. "Het was een mooie, spannende strijd. Het zat zo dicht bij elkaar."

Daarom wist Danny dat op het bekende duinencircuit nog meer te halen was. En vanwege zijn zesde plaats in de eerste race mocht hij in de tweede race vanaf de zesde plaats starten. Al was er één klein probleempje. De organisatie had alle rijders verordonneerd op regenbanden te starten omdat de regen vlak voor de start nog met bakken uit de hemel kwam.

Kort voor de start brak de zon echter door en toen de race eenmaal begon was de baan al grotendeels opgedroogd. "We konden niet meer veranderen naar droogweerbanden", zegt Danny. "Gelukkig had ik een goede start. Ik reed meteen van de zesde naar de vierde plek en heb daarna de hele race op de vierde plek gereden. Ik heb op een gegeven moment nog wel geprobeerd de nummer drie buitenom uit te remmen, maar dat lukte net niet." Dat Danny niet de juiste banden had voor een inmiddels droge baan, deerde niet. "Dat was voor iedereen hetzelfde en ik kon er goed mee omgaan."

Met die fraaie vierde plaats op zak had Danny snode plannen voor de derde en laatste race van het weekeinde, maar helaas werd die gekenmerkt door pech. Kort na de start reed iemand achterop bij de sympathieke coureur uit Noord-Holland, die op zijn beurt daardoor degene voor hem aantikte. "Toen was het einde race. Eén rijder kreeg later een drive through penalty en een ander spinde, dus ik had anders het podium kunnen halen. Dat dat nu dus niet kon, daar ben ik wel teleurgesteld over."

Maar uiteindelijk overheerste bij Danny toch het positieve gevoel dat hij weer een stap had gezet in zijn ontwikkeling als coureur. Bij zijn zeer verdienstelijke debuut op de baan van Sotsji in Rusland (zesde en achtste), waar de Formule 4 in het voorprogramma van de Formule 1 reed, had hij in Zandvoort zijn prestaties verder verbeterd.

Misschien dat het ook wat te maken had met de inspirerende sessie die hij in Rusland had gehad met Max Verstappen. Het Nederlandse wonderkind van de Formule 1 had de Nederlandse F4-coureurs getrakteerd op een rondleiding in de pitbox van - toen nog - zijn team Toro Rosso. Danny: "We zijn zo'n twee uur bij Max geweest. Het was al met al een heel leuke dag. De races gingen dat weekend ook beter dan verwacht. Met wat meer voorbereiding had ik er misschien zelfs wel kans gehad op het podium."

Na twee van de zes raceweekeindes staat Danny nu op de zevende plaats in het kampioenschap. Goed, maar het kan nog beter worden, realiseert Danny zich. "Ik heb het gevoel dat ik nog veel progessie kan boeken!" Met de snelle ontwikkeling die hij op de baan toont, lijkt een podiumklassering slechts een kwestie van tijd. Wie weet gebeurt dat al tijdens de volgende ronde, die van 3 tot en met 5 juni ook op het circuit van Zandvoort wordt gehouden tijdens de Familieracedagen driven by Max Verstappen. "Wij zijn met de F4 onderdeel van het programma. Dat is natuurlijk super. Ze verwachten 100.000 bezoekers, geweldig. Ik hoop dat ik mijn stijgende lijn kan doorzetten in Zandvoort."