• Jos van Rooijen

Kortebaan Draverij Hoofddorp krijgt NK

HOOFDDORP Stichting Kortebaan Draverij gaat de komende jaren veel meer aandacht besteden aan duurzaamheid, te beginnen met de draverij van dit jaar. Zo wordt voor de eerstkomende wedstrijddag (zaterdag 13 juli, vanaf 12.30 uur) gewerkt met groene stroom vanaf de H. Joannes de Doper kerk en wordt zoveel mogelijk gewerkt met een elektrische heftruck. En dat allemaal om Hoofddorp klaar te stomen voor het jubileumjaar 2020 waarin de stichting het NK mag organiseren.

Alleen daarom wordt, aldus Jos Koeckhoven, de wedstrijd in 2020 een heel speciale editie. Een andere reden is dat de kortebaanwedstrijd dan al weer voor de 10e keer op een deel van de Kruisweg in het centrum van Hoofddorp wordt gehouden. En er is nog een reden volgens de nieuwe voorzitter van de stichting (hij is in oktober 2018 benoemd). "Er rennen dat jaar niet alleen hele snelle paarden over de zandlaag. Volgend jaar mogen ook deelnemers op naaldhakken het proberen."

"Dat is 2020 dus", aldus Koeckhoven die de sponsoravond bij garage Veenstra niet alleen gebruikte om (nieuwe) sponsors warm te maken voor het jubileumjaar. Hij bedankte meteen iedereen die de de afgelopen 8 jaren mogelijk hebben gemaakt, én die nummer 9 mogelijk gaan maken. Tot die groep behoort onder meer zijn voorganger Bob de Leeuw die de komst van de Kortebaan naar Hoofddorp mede mogelijk heeft gemaakt.

"Een prachtprestatie", vond zijn opvolger, "want Hoofddorp heeft er daardoor een bijna uniek evenement bij gekregen dat niet alleen een lange historie heeft (volgens kenner Jaap Poelstra was de eerste in 1752 in Santpoort. Deze wedstrijd bestaat nog steeds), maar die ook nu duizenden mensen naar een wedstrijddag trekt."

Over de wedstrijddagen in Hoofddorp kon de voorzitter laten weten dat die zo duurzaam mogelijk gehouden moeten gaan worden. Zo wil de stichting alle aggregaten vervangen door groene stroom die opgewekt wordt via het dak van de H. Joannes de Doperkerk. De stichting wil tevens een elektrische heftruck inzetten en een elektrische veegwagen. Daarnaast wordt gedacht aan speciale bierglazen met statiegeld.

Voor editie 2020 weet de stichting dat in Hoofddorp het Nederlands kampioenschap Kortebaan wordt gehouden. "Een mooi cadeau voor ons jubileumjaar", zou hij dezelfde avond nog laten weten. "Dit wordt een volksfeest, want we gaan in de pauzes wedstrijdjes hardlopen organiseren voor mannen en vrouwen op naaldhakken."

Voor meer informatie, zoals de vele sponsormogelijkheden, zie www.kortebaanhoofddorp.nl.