• MeerSport

Lars Griekspoor crosst in hoog tempo naar de top

HOOFDDORP Bas Scharwachter en Rick Middel ontvingen maandag in MeerSport Lars Griekspoor. De 17-jarige Nieuw-Venneper geldt als een groot motorcross-talent en kwam naar de studio om te praten over zijn start in de motorsport, zijn coach Marc de Reuver en de Red Bull Knock Out.

Bas en Rick krijgen regelmatig bezoek van voetballers, hockeyers en atletiekers in hun programma. Maar mensen uit de motorsport in de MeerSport-studio zijn een unicum.

"Het is inderdaad niet de meest voor de hand liggende sport om mee te beginnen", beaamt Lars. "Ik heb het overgenomen van mijn vader die altijd heeft gecrost. Voor mij begon het als een hobby, een beetje crossen door de achtertuin. Ik had er al gauw heel veel plezier in en toen ben ik echt gaan trainen en wedstrijdjes rijden", vertelt Lars.

MARC DE REUVER Lars viel op jonge leeftijd al op door zijn uitstekende prestaties en belandde zo bij een trainer van formaat: motorcross-legende Marc de Reuver. "Toen ik net begon met motorcross ging ik met mijn vader vaak kijken bij wedstrijden van Marc de Reuver. Ik keek erg tegen hem op. En op een dag hing hij opeens aan de lijn. Marc vertelde dat hij mij had zien rijden tijdens een Open Nederlands Kampioenschap en rijders wilde gaan begeleiden. Ik ben met hem gaan trainen en we werken nu al een kleine twee jaar samen. Heel gaaf", zegt Lars enthousiast.

"Ik had eerst een andere trainer, maar het kan geen kwaad om soms van trainer te wisselen. Op die manier krijg je nieuwe inzichten. En wat voor betere trainer kan je nou hebben dan Marc de Reuver!"

De samenwerking met Marc de Reuver en de jarenlange ervaring op de motor wierpen voor Lars zijn vruchten af tijdens het NK MX2. "Daar werd ik vierde en dat was een prima resultaat. Het was de eerste keer dat ik daaraan meedeed. Het seizoen begon voor mij eigenlijk matig met onder meer tiende en achtste plaatsen. In mei begonnen de puzzelstukjes een beetje in elkaar te vallen en haalde ik podiumplaatsen."

RED BULL KNOCK OUT Een hoogtepunt dit jaar was voor Lars zonder meer de Red Bull Knock Out-race op het strand van Scheveningen. "We gingen met duizend man tegelijk van start, dat was een gekkenhuis. Er stonden ook duizenden mensen langs de kant te kijken. De eerste heat duurde anderhalf uur en ik wilde een beetje energie besparen voor de finale. De finale duurde een uur en drie kwartier. Ik begon daarin goed en klom van plek zestig naar 28. Maar na 45 minuten liep mijn motor stuk, dat was heel zuur", vertelt Lars.

In 2017 mag Lars zich gaan meten met de absolute top uit de motorcross. "Het komende jaar ga ik Europees rijden. Ik ga ook meedoen aan de Dutch Masters of Motorcross. Daar doet de wereldtop aan mee, zoals wereldkampioen en Nederlander Jeffrey Herlings. Tijdens dat kampioenschap ben ik al een paar keer in de top twintig beland en ik heb er heel veel zin in", besluit Lars ambitieus. 

MeerSport is iedere maandagavond van 19 uur tot 20 uur te beluisteren op Meerradio, te vinden op 105.5 FM en 106.6 FM of via Meerradio.nl. Volg MeerSport op Twitter (@MeerSport) en Facebook (@MeerSportRadio) voor het laatste Haarlemmermeerse sportnieuws.