• Meerlease Pioniers bejubelt de handhaving.

    Jos van Rooijen

Meerlease Pioniers bulkt van ambitie voor nieuw seizoen

HOOFDDORP Honkbalclub De Pioniers is sinds mensenheugenis een begrip in de Haarlemmermeerse sportwereld, die tal van talentvolle sporters grootbracht en grootbrengt. Neem alleen al het stadion van De Pioniers dat het omgelegen verkeer niet over het hoofd kan zien: een pronkstuk in optima forma.

Sinds directeur Wilko Geesink bij de club betrokken is, probeert de vereniging zijn wortels steeds verder in Haarlemmermeer uit te spreiden en op alle vlakken succesvol te zijn. Dat doet de club meer dan. Een goed presterend eerste team van de Pioniers zal dit seizoen de kers op de taart zijn. De eerste tekenen zijn positief: het team is namelijk sterk aan het seizoen begonnen.

STADION Major League Baseball-wedstrijden naar Nederland halen. Het was een aantal jaren geleden de grote droom van Haarlemmermeer. Er werd door de gemeente ruim twaalf miljoen euro op tafel gelegd om een nieuwe honkbalstadion in Hoofddorp te realiseren en zo wedstrijden van de Amerikaanse honkbalcompetitie te mogen organiseren. Belangrijke kanttekening hierbij is dat de gemeente het oude terrein aan een projectontwikkelaar verkocht om daar huizen op te laten bouwen. Dit leverde enkele miljoenen euro's op.

De investeringen in het stadion werden aangepast op de eisen van de MLB. Er werd zelfs gezorgd voor een speciale ondergrond waar op gespeeld dient te worden. Om die reden is ruim driehonderd ton Amerikaanse klei in het stadion neergelegd. Maar je raadt het al: het lukt Nederland nog altijd niet om de wedstrijden daadwerkelijk naar ons land te halen. Vorig jaar kreeg de Engelse hoofdstad Londen die eer. Dit jaar juni spelen de New York Yankees en Boston Red Sox daar twee wedstrijden tegen elkaar. Ook in 2020 zal de MLB Londen aandoen. Tot grote spijt van De Pioniers en Haarlemmermeer.

GEEN CONTACT Ook Tjerk Smeets, technisch directeur van de Nederlandse honkbalbond, gaf in een eerder stadium aan dat hij niet verwacht dat dit binnenkort gaat plaatsvinden. "Vanuit de bond is er geen contact met de MLB om dat voor elkaar te krijgen. Of het definitief niet meer gaat gebeuren weet ik niet, dat hangt ook van de MLB af." Hoopvol klinkt het niet, maar het stadion is er in ieder geval klaar voor om de grootse, Amerikaanse sportcompetitie naar Nederland te halen.

Het verhaal past volledig in de ambitie van De Pioniers. De Hoofddorpse club is er alles aan gelegen om de grote ambities waar te maken. Met het eerste team van De Pioniers, Meerlease Pioniers genaamd, een samenvoeging tussen de hoofdsponsor- en clubnaam, als groot uithangbord.

MEERLEASE PIONIERS In een doldwaas openingsweekend trokken Meerlease Pioniers vorige week de serie winst tegen DSS toch nog naar zich toe. Pioniers-starter Luuk ter Beek had tot de zevende inning een perfecte start van het seizoen. Pioniers hadden toen al een 2-0 voorsprong genomen. In de 7e sloeg DSS echter 4 hits en 3 runs voor een 2-3 voorsprong. In de 8e sloeg DSS op het werpen van Daniël Vos en Nick Loos daar nog 2 runs aan toe. In de 9e kregen Pioniers nog wel de kans op terug te komen maar verder dan volle honken, 3 hits en 1 run kwam het echter niet.

Op zondag verliep het scoreverloop omgekeerd aan de zaterdag. DSS opende de score in de 2e en sloegen Meerlease Pioniers in de 4e terug met 2 runs na 5 single hits. In de 5e kreeg een prima startende Lars Broersen 2 runs tegen waardoor DSS weer de leiding kreeg. In de 8e wisten de Pioniers de stand gelijk te trekken tot 3-3 door alweer de zoveelste hit van Jelle Kroft. Deze stand bleef op het bord tot de 11e. 4 Hits en 7 runs brachten een comfortabele 3-10 aan Pioniers-zijde. Het bracht de seriewinst naar Meerlease Pioniers, maar ook naar Jelle Kroft die in deze serie zijn slagkracht liet zien met 6 hits en 3RBI's. Ook de tweede serie ging dus gewonnen, deze week tegen Quick Amersfoort: 11-6, 6-7 en 9-6.

Jordi Smit