• MeerSport

MeerSport Spotlight: Lisa den Braber

HOOFDDORP Haarlemmermeer herbergt een heuse paralympisch medaillewinnares in de persoon van Lisa den Braber (24). De Hoofddorpse was te gast in het radioprogramma MeerSport van Meerradio om te praten over haar sportieve successen op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro en haar bijzondere medaille.

RATELENDE MEDAILLE De zwemster kwam niet alleen naar de Meerradio-studio, waar zij in gesprek ging met presentatoren Rick Middel en Bas Scharwachter. Lisa was in het gezelschap van haar veroverde bronzen plak op de 100 meter schoolslag SB7 in Brazilië. De bijzondere medaille werd al snel onderwerp van gesprek.

"Rio de Janeiro 2016 staat erop, net als het logo van de Paralympische Spelen. En de tekst staat ook nog in braille", bestudeert Bas het eremetaal. "Ja, zo kunnen ook blinde atleten lezen wat erop staat. Er zitten ook balletjes in, je kan dan horen welke medaille je hebt gewonnen. Een gouden plak maakt een heel ander geluid dan een bronzen. Er zitten meer gouden balletjes in", legt Lisa uit.

Lisa verloor op tweejarige leeftijd haar onderbenen door toedoen van meningococcensepsis. Rick merkt op dat de paralympiër ondanks haar handicap hartstikke mobiel is. "Zeker weten. Ik heb mijn rijbewijs en kan gewoon autorijden. Ik ben hier ook op de fiets naartoe gekomen. Eigenlijk word ik nergens in belemmert", beaamt Lisa.

TOPSPORT Inmiddels houdt Lisa zich ruim tien jaar bezig met zwemmen op hoog niveau. "Toen ik dertien jaar oud was deed ik mee aan mijn eerste wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Ik trainde toen pas een half jaar met het Nederlands team mee." Volgens Rick zijn er nog altijd mensen die vinden dat de Paralympische Spelen niet onder de categorie topsport vallen. "Dat is onzin, ik kan naast zwemmen niets anders doen. Dit is echt mijn baan. Ik zwem twintig uur in de week en doe ook iedere dag aan krachttraining", bewijst Lisa het tegendeel.

Alle uren aan training hebben geleid tot deelname aan de Paralympische Spelen van Londen in 2012 en de Spelen in Rio de Janeiro 2016. Ook in Londen eindigde Lisa op het podium met een bronzen plak om haar nek. "Op het EK in 2009 pakte ik goud en in 2010 haalde ik brons op het WK". In 2011 werd ik ook eerste op het EK, dus de bronzen medaille in Londen lag wel in de lijn der verwachting. In Rio vond ik het een beetje tegenvallen, ik had liever nog een plaatsje omhoog gegaan. Maar uiteindelijk ben ik trots op allebei mijn paralympische medailles."

Of Haarlemmermeerders Lisa ook op de volgende Paralympische Spelen kunnen zien schitteren is nog niet zeker. "Ik weet het nog niet. Ik bouw voor iedere periode een plan en we gaan zien waar het uitkomt".

MeerSport is iedere maandagavond van 19 uur tot 20 uur te beluisteren op Meerradio, te vinden op 105.5 FM en 106.6 FM of via Meerradio.nl. Volg MeerSport op Twitter (@MeerSport) en Facebook (@MeerSportRadio) voor het laatste Haarlemmermeerse sportnieuws.