• MeerSport

MeerSport Spotlight: Max Draijer

HOOFDDORP De MeerSport-mannen hebben voor de eerste uitzending van 2017 meteen een grote slag weten te slaan en een gast van formaat gestrikt: Max Draijer. Het honkbaltalent is voor de feestdagen terug uit Amerika en schuift aan voor een gesprek over zijn nu al indrukwekkende carrière.

Presentator Bas Scharwachter moest het in de eerste uitzending van het jaar direct stellen zonder co-host Rick Middel. In studente Muriële Vermaase, radiomaakster in opleiding, werd echter een waardig (en eenmalige) vervanger gevonden.

MeerSport-gast Max Draijer komt uit een echte honkbalfamilie. Zijn opa, vader en oom, allemaal beoefenden zij de sport. Honkbal is er met de paplepel ingegoten bij de jonge Max. "Het begon allemaal bij de RCH-Pinguins uit Heemstede. Toen ik drie jaar oud was ging ik al met mijn vader mee en op mijn vijfde speelde ik mijn eerste wedstrijden", vertelt Max. Het talent spatte er bij de nu 19-jarige Max vanaf. Hij werd geselecteerd voor de Kennemerland Rabbits, een honkbalschool, en vertegenwoordigde Nederland op verschillende jeugd EK's, waarvan hij met het onder-15 team de Europese titel veroverde.

Max heeft ook furore gemaakt bij de Hoofddorpse Vaessen Pioniers. "Op mijn vijftiende begon ik bij het eerste team van Vaessen Pioniers. Toen mocht ik op de bank beginnen tijdens de play-offs, om ervaring op te doen. Een jaar later stond ik in de basis en heb ik zo goed als iedere wedstrijd gespeeld", zegt hij alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

U.S.A Het talent van Max bleef ook in Amerika, het Mekka voor honkballers, niet onopgemerkt. "Doordat ik deel uitmaakte van Jong Oranje en ik daarmee toernooien speelde, word je gezien door scouts. Zij selecteren je vervolgens voor een MLB-kamp, de MLB is de hoogte honkbaldivisie in Amerika. Tijdens een kamp vormde ik samen met de 25 beste Europese honkballers van mijn leeftijd Team Europa en speelden we in Florida tien dagen lang een toernooi tegen Amerikaanse teams. Op die manier ben ik uiteindelijk in contact gekomen met de coach van Cochise College in de staat Arizona. Daar heb ik de afgelopen maanden gestudeerd en gehonkbald", vertelt Max.

Het is nogal wat, merkt Bas op, om als zeventienjarige jongen de oversteek over de oceaan te maken. "Dat was zeker een grote stap", beaamt Max. Ik had een heel druk jaar met Jong Oranje. Toernooien, MLB-kampen en  ik speelde nog bij de Vaessen Pioniers. En in april kwam het ongeveer rond dat ik in augustus naar Amerika kon."

"Ik wist helemaal niet wat me te wachten stond op Cochise College. Ik ben daar gaan wonen op de campus. De eerste training was heel spannend voor me. Het was even wennen, maar qua honkbal ging het eigenlijk direct goed. Alleen het leren in een ander land en het praten met teamgenoten was lastig. Mijn Engels was op dat moment nog niet zo goed. Soms dacht ik tijdens lessen echt 'wat gebeurt hier?'", zegt Max. Met zijn Cochise College-team haalde Max het afgelopen jaar de finale van de play-offs van zijn district. Gewonnen werd die finale niet. "Daar wil ik het liever niet over hebben" lacht Max als een boer met kiespijn. "Het aankomende jaar zijn we allemaal weer wat ouder en moeten we zeker verder kunnen komen."

Helemaal kwijt aan Amerika zijn we Max nog niet. Wanneer zijn schema het toelaat en hij terug is in Nederland pikt hij ook voor de Vaessen Pioniers nog zijn wedstrijdjes mee. "Het afgelopen jaar heb ik nog wel wat wedstrijdjes gespeeld. In de zomer was ik voor een periode van ongeveer twee maanden in Nederland en toen ik bij de Pioniers terecht. En dat ging best heel goed. In de play-offs heb ik vier wedstrijden mee kunnen spelen. De finale hebben ze uiteindelijk niet weten te halen, maar we hadden echt een leuk team".

Nu de feestdagen erop zitten staat Max weer een spannend honkbaljaar te wachten in Arizona. "Ik ga zaterdag weer terug naar Amerika. Nu nog twee weekjes trainen voordat het seizoen weer gaat beginnen. En dan is het op naar Las Vegas voor de eerste wedstrijden. Ik heb er zin in!"

MeerSport is iedere maandagavond van 19 uur tot 20 uur te beluisteren op Meerradio, te vinden op 105.5 FM en 106.6 FM of via Meerradio.nl. Volg MeerSport op Twitter (@MeerSport) en Facebook (@MeerSportRadio) voor het laatste Haarlemmermeerse sportnieuws.