• MeerSport

MeerSport Spotlight met Lars Huijer

HOOFDDORP Het is de droom van iedere jonge honkballer: uitkomen in de Amerikaanse Major League Baseball, de grootste honkbalcompetitie ter wereld. Hoofddorper Lars Huijer kwam akelig dichtbij, maar koos uiteindelijk voor een ander pad. Lars schoof aan MeerSport-mannen Bas Scharwachter en Rick Middel om te praten over het heden en verleden.

In huize Huijer kreeg Lars, momenteel uitkomend Hoofddorp Pioniers, het honkbal met de paplepel ingegoten. "Ik ben op mijn vierde begonnen. Dat kwam vooral door mijn opa, vader en broer. Mijn opa speelde vroeger, al heb ik dat nooit gezien. Mijn vader heb ik wel zien honkballen. Hij speelde meer in een bierteam dan dat het een goed team was, al zal hij het waarschijnlijk niet leuk vinden dat ik dat zeg", lacht Lars. "Met mijn broer ging ik vaak bij hem kijken en gooiden we balletjes over. Zo is het voor mij allemaal begonnen."

Net als zijn broer Swen bleek Lars een talentvolle honkballer. "Ik heb een traject van de KNBSB, de Nederlandse honkbal- en softbalbond, doorlopen. Op mijn twaalfde werd ik uitgenodigd voor het Nederlands honkbalteam onder veertien jaar en later ging ik ook naar een MLB Camp in Italië. Daar kwamen de vijftig beste Europese spelers uit mijn leeftijdscategorie bij elkaar om te trainen en wedstrijden te spelen. Op dat kamp zaten een heel aantal scouts van Amerikaanse teams om talenten te selecteren. Zo is het balletje voor mij gaan rollen en ben ik uiteindelijk in Amerika terechtgekomen", vertelt Lars.

PASSIE VOOR DE SPORT Als 16-jarige jongen belandde Lars in een wereld waar alles om slechts één ding draaide: honkbal. "Je komt in een compleet andere cultuur terecht. In Nederland wordt veel voor je gezorgd en dan ga je naar een cultuur waar je snel op jezelf moet staan. En ik honkbalde veel. Heel veel. In zes maanden tijd speel je 162 wedstrijden." Word je daar niet helemaal gek van? "Ja, maar je hebt passie en liefde voor de sport. En je krijgt de kans qua honkbal het allerhoogste te bereiken en daar houd je aan vast", zegt de nu 23-jarige Lars.

In Amerika kwam Lars tot de ontdekking dat het verschil tussen toptalent zijn in Nederland en toptalent in Amerika groot was. "In Nederland ben je één van de meest talentvolle spelers in jouw leeftijdscategorie. En als je daar komt heb je jongens van jouw leeftijd die drie keer zo goed zijn. Daar moet je dan tegen zien op te boksen. Dat merk je echt pas als je daar bent. Er waren jongens die voor ontzettend veel geld tekenden bij teams, bijvoorbeeld 16-jarige jongens uit de Dominicaanse Republiek die een contract tekenden voor drie miljoen dollar. Nou, dat is bij mij niet gebeurd. Was het maar zo'n feest".

MAATSCHAPPELIJKE CARRIÈRE Lars maakte in de Rookie League zijn profdebuut voor de Seattle Mariners en belandde via enkele omwegen bij de High Desert Mavericks, uitkomend in de Minor League Baseball. "Ik werd door de High Desert Mavericks geruild naar de Chicago Cubs. Dat ging zonder pardon. Ik kreeg een belletje en zat opeens bij een andere club. Tijdens een trainingskamp met de Cubs heb ik besloten om terug te keren naar Nederland voor een maatschappelijke carrière."

Helemaal losgelaten heeft Lars het honkbal zeer zeker niet. Hij is teruggekeerd bij zijn voormalige club Vaessen Pioniers en speelt daarmee in de Hoofdklasse. Lars kan honkbal op topniveau in Nederland nu combineren met het najagen van een succesvolle maatschappelijke carrière. Spijt dat hij Amerika heeft verlaten is er dan ook niet. "Zeker niet. Ik heb het altijd naar mijn zin gehad. Maar op een gegeven moment kom je op een leeftijd dat je een keuze moet maken. Ik was destijds 21 en dan kan je doorgaan en het net wel of niet halen. Als je het net niet haalt heb je misschien wel vier jaar extra daar gezeten zonder dat je bijvoorbeeld een opleiding hebt gedaan. Het is een heel mooie ervaring geweest en dat pakt niemand mij meer af. Maar ik heb hier gewoon een heel mooi leven. Ik heb leuke vrienden en doe de studie Sport en Bewegen aan het ROC. Alles erop en eraan, het gaat hartstikke goed hier."

MeerSport is iedere maandagavond van 19 uur tot 20 uur te beluisteren op Meerradio, te vinden op 105.5 FM en 106.6 FM of via Meerradio.nl. Volg MeerSport op Twitter (@MeerSport) en Facebook (@MeerSportRadio) voor het laatste Haarlemmermeerse sportnieuws.