• PR

MeerSport Spotlight met VV Zwanenburg-trainer Simsek

ZWANENBURG VV Zwanenburg hoopt op 5 juni via nacompetitie promotie naar de derde klasse veilig te stellen, maar heeft dat door bijzondere regelgeving van de KNVB niet in eigen hand. Trainer Mehmet Simsek uit in gesprek met MeerSport-mannen Bas Scharwachter en Rick Middel zijn onvrede over de nacompetitie opzet en de verstrekkende gevolgen die dat kan hebben voor VV Zwanenburg. "Het is een grote fout die de KNVB maakt. Dit kan gewoon niet."

Vierdeklasser VV Zwanenburg, dat zijn plek in de nacompetitie te danken heeft aan een derde eindklassering in de competitie en een periodetitel, nam het zondag in de eerste nacompetitiewedstrijd op tegen Saenden. Derde team in de nacompetitiepoule is Wijk aan Zee. "We speelden een goede wedstrijd. In de laatste weken van de competitie hebben we wat punten laten liggen, maar we hebben tegen Saenden echt goed voetbal laten zien. Door een prima goal van Tim Hollander kwamen we op een 1-0 voorsprong. Vervolgens zijn we wat achterover gaan leunen en dan roep je de problemen over jezelf af. In de blessuretijd gaven we een onnodige vrije trap weg die door Saenden het strafschopgebied werd ingetrapt. Onze keeper zat ernaast en Saenden maakte jammer genoeg de 1-1", vertelt Simsek.

PENALTY'S Daarmee zat VV Zwanenburg - Saenden er nog niet op. Strafschoppen, die met 5-3 in het voordeel van Zwanenburg werden beslist, moesten een winnaar aanwijzen. Althans, in die veronderstelling was Simsek. De penaltyserie is echter alleen van invloed op de eindklasseringen in de poule wanneer twee ploegen qua puntenaantal en doelsaldo gelijk staan. En dus hield Zwanenburg in principe een punt over aan het duel met Saenden. Simsek gaat volgende week op bezoek bij Wijk aan Zee en wanneer Zwanenburg wint, is Wijk aan Zee direct uitgeschakeld en gedegradeerd.

"Wij moeten die wedstrijd sowieso winnen om aanspraak te maken op promotie. Maar zoals de KNVB de nacompetitie heeft ingedeeld klopt gewoon niet. Mochten we de volgende wedstrijd winnen van Wijk aan Zee, dan zijn zij uitgespeeld", legt Simsek uit. "Wij hebben dan vier punten en Wijk aan Zee kan dan maximaal drie punten pakken tegen Saenden. En wat krijg je dan? Dat Wijk aan Zee in het laatste duel met Saenden niets meer heeft om voor te voetballen. En bij een ploeg die is uitgespeeld weet je dat spelers soms geen zin hebben en de ploegen het jammer genoeg ook op een akkoordje kunnen gooien. Mochten wij tegen Wijk aan Zee maar met een doelpunt verschil winnen en Saenden, doordat Wijk aan Zee het laat lopen, dik winnen, dan lopen wij promotie mis."

KLOPT VAN GEEN KANT Simsek heeft geen goed woord over voor de gekozen nacompetitie opzet door de KNVB. "Het systeem klopt van geen kant. Het is een grote fout die de KNVB maakt. Dit kan gewoon niet. Je werkt een jaar lang keihard, je doet het goed in de nacompetitie en dan nog heb je het behalen van promotie door een fout van de KNVB nog niet in eigen hand. Ik vind dat zo slecht." Hoe men bij de KNVB denkt over dit probleem is voor Simsek nog niet duidelijk. "Ik heb na de wedstrijd tegen Saenden mensen proberen te bellen van de KNVB, maar niemand reageert. Niemand neemt zijn telefoon op. Gelukkig zijn er veel trainers en bestuursleden die er hetzelfde over denken. Hoe je het ook wendt of keert, het is een systeem wat niet klopt."

De oplossing is volgens Simsek simpel door hetzelfde systeem aan te houden als men doet bij de Eredivisie-play-offs voor promotie/degradatie. "Je kan het heel makkelijk afdekken. Op het moment dat je in de eerste ronde van de play-offs, het knock-outsysteem, een gelijkspel hebt, dan bepalen penalty's uiteindelijk wie er doorgaat. Dat is een prima oplossing."

VV Zwanenburg kan, ondanks dat het promotie naar de derde klasse niet in eigen hand heeft, maar een ding doen: winnen van Wijk aan Zee. Die uitwedstrijd wordt aanstaande zondag gespeeld. En dan begint het grote wachten.