• MeerSport

Mehmet Simsek wil toptrainer in Europa worden

HOOFDDORP Deze week was in MeerSport, waar Rick Middel het zonder co-host Bas Scharwachter moest doen, Mehmet Simsek (35) te gast. De trainer van VV Zwanenburg schoof aan voor een goed gesprek over het huidige seizoen van zijn club en zijn grote ambities in het trainersvak.

"Ik ben al jaren actief in de voetballerij, van de amateurs tot aan het betaalde voetbal. Zelf heb ik van mijn zesde tot mijn 31e gevoetbald bij onder meer EDO, Koninklijke HFC en JOS/Watergraafsmeer. Ook heb ik uitstapjes gemaakt naar Turkije en Oostenrijk", zet Mehmet zijn actieve loopbaan uiteen. Hoe komt een amateurvoetballer terecht in Oostenrijk vraagt Rick zich af. "Ik speelde destijds bij Koninklijke HFC en toen heb ik via via een stage mogen doen bij een Oostenrijkse club. Helaas kon de transfer niet doorgaan doordat de club opleidingskosten voor mij moest betalen en die konden zij zich niet veroorloven."

Mehmet realiseerde zich op een gegeven moment dat het bereiken van de top als voetballer er niet meer in zat voor hem. "Wanneer je dertig jaar oud bent weet je toch wel dat je het niet gaat maken als betaald voetballer. Dan moet je een keuze maken. Wil ik nog een paar jaar voetballen op amateurniveau of stap je in het trainerswereldje om daarin zo snel mogelijk de top te bereiken?" Mehmet koos voor het laatste en staat op weg op naar de top nu aan het roer bij VV Zwanenburg.

Het trainerschap van Mehmet in Zwanenburg verloopt met een degradatie uit de derde klasse nog niet vlekkeloos. "Aan het begin van mijn tijd bij Zwanenburg hebben we uitgesproken dat we een stabiele tweedeklasser wilden worden. En vervolgens degradeerden we afgelopen jaar. Maar je moet dan toch vooruit kijken en het eerste wat we nu moeten doen is terugkomen in die derde klasse. We zijn goed op weg om dat te bereiken, momenteel staan we op de tweede plaats. Acht puntjes achter Alliance'22. We hopen nog steeds directe promotie af te dwingen, al is dat wel lastig met acht punten achterstand. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Ik blijf tot de laatste minuut van de competitie geloven. En als dat niet lukt gaan we het proberen via de nacompetitie", zegt Mehmet strijdvol.

KAYSERI ERCIYESSPOR Voordat Mehmet de scepter zwaaide bij VV Zwanenburg heeft hij al mogen ruiken aan het trainer zijn in het betaalde voetbal. "Mijn oom is Fuat Çapa, hij is als trainer werkzaam geweest bij onder meer MVV Maastricht en RBC Roosendaal. We hebben de lijnen altijd kort gehouden om ooit samen te kunnen werken. Op het moment dat hij naar het Turkse Kayseri Erciyesspor ging als hoofdtrainer vroeg hij mij onderdeel uit te maken van zijn technische staf en dat heb ik ook gedaan", zegt Mehmet.

"Ik kwam destijds uit het amateurvoetbal en die stap was enorm. Bij de amateurs sta je als trainer vaak alles in je eentje te doen. Bij een profclub staan er zeven man aan technische staf plus een aantal materiaalmensen en verzorgers langs het veld. Dat is heel anders. Bij Kayseri Erciyesspor, waar ik ook werkzaam was als analist, heb ik wedstrijden meegemaakt tegen clubs als Fenerbahçe en Galatasaray, een heel mooie ervaring".

Aan die ervaring kwam helaas voor Mehmet vroegtijdig een einde nadat zijn oom door Kayseri Erciyesspor de laan uit werd gestuurd. "In Turkije kom je altijd als volledige staf naar een club. De hoofdtrainer bepaalt wie hij in zijn staf opneemt. Nadat hij vertrok ben ik uit solidariteit en loyaliteit met hem meegegaan. Dat was wel jammer. Het liefst wil je natuurlijk op dat niveau actief blijven".

EUROPESE TOPTRAINER Nu Mehmet bij Kayseri Erciyesspor aan het grote werk heeft mogen ruiken is hij vastberaden om als trainer op dat niveau, en misschien nog wel hoger, terug te keren. "Ik ben 35 jaar oud en voor het trainersvak is dat gelukkig nog jong. Als trainer ben ik heel ambitieus, ik wil slagen in de voetballerij. Uiteindelijk zal de stap naar het betaalde voetbal zeker weer komen voor mij, daar ben ik van overtuigd. Mijn doelstelling is om een toptrainer te worden in Europa", besluit Mehmet.