• Jos van Rooijen

Mervin Gario weer speelgerechtigd

HOOFDDORP Mervin Gario mag weer meespelen met Hoofddorp Pioniers en zijn functie vervullen van hoofdcoach. Dat heeft de bond donderdagmiddag bekendgemaakt nadat de zaak woensdagavond in een mondelinge zitting is behandeld. De hoofdcoach was tijdelijk gschorst naar aanleiding van de honkbalwedstrijd DSS-Hoofddorp Pioniers begin mei.

Gario liep in die wedstrijd, nadat hij door de scheidsrechter 'uit' was gegeven in de richting van de dug-out van DSS in plaats van rechtstreeks naar de eigen dug-out (hetgeen wel de regel is). Gario had daarbij de slaghelm nog op en zijn knuppel in de hand. Volgens de scheidsrechter nam hij daarmee een dreigende houding aan, waarop hij besloot Gario weg te sturen en daar melding van te doen op het wedstrijdformulier.

De bond nam geen halve maatregelen en legde Gario direct een schorsing op, waardoor hij het afgelopen weekend niet mocht spelen en geen hoofdcoach kon zijn.

Woensdagavond kwam de zaak voor. De scheidsrechter bleef bij zijn standpunt 'dreiging', Gario ontkende en gaf als verklaring dat hij een speler van DSS wilde toespreken over diens racistische opmerkingen.

De bond gaf beide partijen deels gelijk. Gario had niet met helm op en knuppel in de hand naar de dug-out van DSS mogen lopen, van dreiging was geen sprake. Bleef over 'ongewenst gedrag', waarvoor de hoofdcoach twee wedstrijden aan de broek kreeg. Omdat hij inmiddels al enkele wedstrijden aan de kant heeft moeten staan, is die straf inmiddels ingelost. Dat betekent dat Gario met ingang van donderdagavond weer mee mag doen. Als speler en als hoofdcoach.

Dat er (rascistische) opmerkingen gemaakt zijn, daar spreekt de bond zich niet over uit. De betrokken speler heeft daar wel zijn excuses voor aangeboden aan Gario.

Hoofddorp Pioniers begint donderdagavond aan het drieluik tegen Quick Amersfoort. Donderdag (vanaf 19.30 uur) en zondag (vanaf 13 uur) wordt er thuis gespeeld.