Open Huis Haarlemmermeersche Golfclub

CRUQUIUS Altijd al kennis willen maken met de golfsport in het algemeen en de Haarlemmermeersche Golfclub in het bijzonder? Dan is maandag 16 mei, tweede pinksterdag, een uitgelezen moment. De 30-jarige golfclub houdt die dag namelijk Open Huis.

Zodra huidig General manager Vera van den Berg denkt aan 19 november 1986, de startdatum voor de Haarlemmermeersche Golfclub op een terrein tussen de ringvaart en Spieringweg, ziet ze Flip Fluitman. Hij durfde het aan om in zijn huidige achtertuin een golfbaan met 9 holes aan te leggen voor een sport die nog duidelijk aan bekendheid moest winnen.

Die bekendheid is er zeker gekomen. Want wie nu de parkeerplaats aan de Spieringweg oprijdt richting het prachtig gelegen clubgebouw, betreedt een terrein van ongeveer 80 hectare met ruimte voor onder meer drie 9-holes wedstrijdbanen, een 9-holes par 3 baan en uitgebreide oefenfaciliteiten. Van een vereniging met circa 1.300 leden, die met 20 actieve commissies er voor zorgen dat op allerlei niveaus gegolfd kan worden. Jong, oud, beginner, gevorderde, man, vrouw - iedereen die wil golfen, kan hier zeven dagen per week  'een balletje slaan'.

"Er is in de afgelopen jaren veel veranderd", beseft ook Vera van den Berg. "Eerst de periode dat 'we' moesten wennen aan golf, de verhalen dat golf alleen voor de elite was, de kleding die zo specifiek bij golf hoorde en daarna de enorme groei die zelfs leidde tot ellenlange wachtlijsten. Daar is anno 2016  nog weinig van over. Ja, er is nog sprake van groei, maar nee: er zijn geen wachtlijsten meer. En golf is al lang geen elitaire sport meer. Je hebt zelfs geen golfvaardigheidsbewijs nodig om bij ons te kunnen golfen. Op de Bolstra-baan kunnen ook ongeoefende spelers terecht. Het is natuurlijk wel leuker wanneer je de regels van het spel een beetje kent en dus raadzaam om eerst en paar lesjes te volgen. Dit kan prima bij de golfpro's van onze Golf Academie".

"Iedereen is welkom om de golfsport te komen ervaren op maandag 16 mei tijdens ons Open Huis. Bezoekers krijgen hier geen spijt van", weet Vera van den Berg zeker. We gaan er een hele leuke dag van maken. En echt, golf is een fantastische sport. Je bent heerlijk buiten, het is een goede combinatie van inspanning en ontspanning, je ontmoet op en rond de baan diverse mensen, je kunt het spel op je eigen niveau spelen, en bijna het hele jaar rond. Alleen bij sneeuw en na hevige regenval is de baan soms dicht. Maar anders kun je hier altijd terecht." Dat laatste geldt overigens specifiek voor restaurant "De Drie Gemalen", dat ook voor niet-leden en niet-golfers toegankelijk is.

Het Open Huis start maandag 2e pinksterdag om 12 uur en tot 17 uur zijn er gratis golfspelletjes voor kinderen, gratis golfclinics, een 9 holes wedstrijd, het Cruquius Open,  voor golfers met een NGF-handicap en putt- en longest drive-wedstrijden.

Voor een compleet overzicht van het Open Huis en de vele mogelijkheden die de vereniging biedt, zie: www.hgcgolf.nl.