• ZPCH

Oppermachtige Hoofddorpse waterpolosters pakken titel

HOOFDDORP Het eerste damesteam van ZPCH speelde 2 weken geleden voor het vroege kampioenschap in de derde klasse. De wedstrijd draaide uit tot een glorieuze zege voor de Hoofddorpers met een klinkende 25-0 overwinning. Een titel met een verhaal.

ZPCH besloot twee jaar geleden een combinatieteam te starten van Dames 1 en 2 vanwege een tekort aan vrouwen. Aangezien Dames 1 eerste klasse speelde en Dames 2 derde klasse, moest het combinatieteam terug naar de derde klasse. Afgelopen jaar werden de dames daardoor ook al met verven kampioen, maar het team moest nog een jaar in de derde klasse doorbrengen. Ook dit seizoen was het niveauverschil weer overduidelijk. Volgend seizoen kunnen de dames zich eindelijk laten zien op een hoger niveau.

Wie naar de uitslagen van dit seizoen kijkt, valt één ding op: het verschil tussen ZPCH en de rest is immens. Een overwinning van 21-0 was eerder een regel dan een uitzondering. Het lijkt dus voor zich te spreken dat de dames volgend seizoen hoge ogen gaan gooien, al houdt Kim, speelster van het team, een slag om de arm. "Ik weet dat we toentertijd met het vroegere Dames 1 ook van de derde naar de tweede klasse zijn gegaan en direct kampioen zijn geworden, omdat het verschil niet zo groot was. Het verschil tussen de tweede en eerste klasse is namelijk wat groter. Maar het is afwachten hoe het nu zit met de teams in de tweede klasse."

KAMPIOENSWEDSTRIJD De kampioenswedstrijd was er één om u tegen te zeggen. De dames stormden werkelijk over hun tegenstander heen en binnen de eerste periode werd al een stand van 7-0 bereikt. De geoliede machine, die al het hele seizoen vlekkeloos draait, bleef kansen creëren en benutten. De tegenstander kreeg weinig kans, terwijl ZPCH het ene na het andere doelpunt achter de keepster scoorde. Na de derde periode stond de stand op 20-0 waarna de dames de wedstrijd relaxt afsloten met nog eens vijf doelpunten in de laatste periode.

Een kampioenschap wordt echter nooit bereikt zonder een coach die het team bij de les houdt. De rol van trainer Jacques van der Werff staat dan ook buiten kijf. "Ik laat de meiden gewoon hun ding doen en het valt steeds de goede kant op. Dat is als trainer fijn om te zien", zo vertelt Van der Werff. "Maar een beetje tegenstand vind ik wel leuker."

STOPPEN Net als vele andere teams valt Dames 1 van ZPCH aankomend jaar uit elkaar. "Er gaan drie van de tien spelers stoppen", vertelt Kim. "Dus daardoor zijn we hard op zoek naar nieuwe dames die ons team aankomend jaar gaan versterken in de tweede klasse." Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen op de website. Wie het huidige team nog een keer in actie wil zien, heeft nog één kans. Zaterdag 20 april spelen de dames om 18:45 uur de laatste thuiswedstrijd van het seizoen.

Jordi Smit