• DTH heeft een eigen duikstek in Toolenburg

    Trudy Witteman

Neem dichtbij een kijkje onderwater

Duikteam H'meer: 'Duiken is top'

Anja Maas

HOOFDDORP "Mijn mooiste duikervaringen? In Zeeland. Daar zagen we sepiaatjes. Ze begonnen wolkjes inkt naar ons te spuiten. En in Egypte, toen een manta-rog op zijn gemak naar ons toe kwam zwemmen. Top, als je zoiets mee kunt maken."

Samantha van der Werf, voorzitter van het Duikteam Haarlemmermeer (DTH), laat er geen twijfel over bestaan: ze kan zich een leven zonder de duiksport niet meer voorstellen. "Onder water gebeurt er net zo veel, of zelfs meer als erboven. Zo speciaal, zo prachtig. Als iemand dat niet gelooft zeg ik: ervaar het zelf, je krijgt er geen spijt van."

OOK VROUWEN Wie door deze woorden zin krijgt zelf eens een kijkje te nemen, is welkom bij de duikers van DTH. Samantha vervolgt: "Een nieuwkomer in verenigingsland zijn we niet, we hopen volgend jaar ons 35-jarig bestaan te vieren. Zelf ben ik zo'n 20 jaar bij de club betrokken. Of duiken een typische mannensport is? Nee hoor, vrouwen zijn ook prima duikers. De verdeling bij ons in het bestuur en onze opleidingscommissie is zelfs fifty-fifty. Ja, ik ben daar een van, erg leuk om mensen onder water de weg te wijzen. En ik zal meteen antwoord geven op de eerste vraag die iedereen ons stelt: is duiken niet erg eng? Daar zeg ik dan volmondig NEE op. Met een goede opleiding en goed onderhouden apparatuur kun je zonder angst het water in."

TOOLENBURG DTH heeft een eigen duikstek in Toolenburg. "Bij restaurant Long Island. Voor Haarlemmermeerders heerlijk dichtbij. Andere opties zijn er pas in Vinkeveen of Zeeland. Toen de Toolenburgse Plas in 2003 beschikbaar kwam zijn we daar meteen gestart. Inmiddels hebben we wrakjes en rifbollen afgezonken en wilgentenenfiguren uitgezet. Je moet zo'n duikstek namelijk inrichten, dan trek je onderwaterleven aan. En dat is goed gelukt, er zwemmen snoeken, baarzen, kleine garnaaltjes, en zelfs een meerval."

VOOR IEDEREEN. Wie bij DTH – aangesloten bij de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) - gaat duiken, maakt niet alleen kennis met leven onder water, maar ook met een gezellige vereniging. "Iedereen kan –ongeacht leeftijd – lid worden. Je moet je wel eerst medisch laten keuren. We bieden cursussen op alle niveaus, inclusief specialisaties als ijsduiken, onderwaterbiologie en fotografie. Wat dat laatste betreft: dat levert indrukwekkende beelden op. We trainen op donderdag in zwembad De Estafette in Nieuw-Vennep. DTH is een enorm gezellige club. Ik meldde me aan in 1998. Waarom? Tijdens een vakantie in Mexico had ik fantastisch gesnorkeld en ik wilde daarmee doorgaan. Het beviel me meteen, ik ben nooit meer weggegaan. Ook zin in onderwatersport? Kom eens kennismaken. Dat kan op donderdag in De Estafette (vanaf 19.50) en op vrijdag in ons clubhuis naast het Pannekoekenpaviljoen in Cruquius (vanaf 20.30 uur)."

Info: dth.nl of informatie@dth.nl