• Archieffoto

Raad wil dat college meer doet om inwoners aan sporten te krijgen

HAARLEMMERMEER De gemeente kan meer doen in haar ambitie om meer inwoners aan het sporten en bewegen te krijgen. Dat stelden meerdere raadsfracties donderdag tijdens een debat in de raad over een visie op sport en bewegen voor de komende 10 jaar.

De kritische partijen stelden vast dat de nieuwe visie slechts voortborduurt op wat er op dit moment al gebeurt op het gebied van sport en bewegen. “Er zijn te weinig concrete acties”, zo zei D66-raadslid Gerdien Knikker.

TEVREDEN Sportwethouder Mieke Booij zei naderhand dat er niet zo veel behoefte is aan verandering. Het sportbeleid loopt volgens haar heel goed en inwoners zijn er tevreden over. Daarom worden de huidige afspraken gewoon voortgezet. Volgens wethouder Booij wil de gemeente zich niet vastleggen op een sportagenda waarin alles al vast staat. De gemeente wil juist inspelen op initiatieven die er uit de inwoners komt.

Eén van die initiatieven is van de werkgroep Wandelnetwerk. Badhoevedorper Ben Hoveman van die werkgroep zei als inspreker dat de gemeente niet thuis geeft als zijn werkgroep om steun aanklopt. De gebiedsmanager in Badhoevedorp is wel enthousiast, aldus Hoveman, maar hij is 'een generaal zonder leger'. Mogelijk potjes voor financiële steun blijven volgens de Badhoevedorper gesloten.

HONKBALSTADION Meerdere fracties drongen er bij de wethouder op aan om het honkbalstadion in de winter vaker te gebruiken. Ze wilden weten of er geen velden kunnen komen voor hockeyclub De Reigers. Wethouder Booij zei dat dit geen optie is, omdat De Reigers in de winter niet graag buiten hockeyen.

Er is in Haarlemmermeer dringend behoefte aan extra sportaccommodaties. Voor de korte termijn is een nieuwe sporthal voorzien in het Lincolnpark. HAP-raadslid Abdul Salhi vroeg zich af of de gemeente niet voor een opblaassporthal kan zorgen. De wethouder zei dat de gemeente dat zelf niet gaat doen, maar dat er wel initiatieven zijn om zo'n hal te realiseren. Een vergunningaanvraag is momenteel in behandeling.

MEER WIL ZIEN Een deel van de gemeenteraad bleef erbij dat het de komende jaren meer wil zien wat er de komende jaren gebeurt op gebied van sport en bewegen. De wethouder zegde daarop toe geregeld met een uitvoeringsprogramma te komen.