• Walter Bieri

SV Pax-turnster Thorsdottir achtste op WK met Nederland

HOOFDDORP Eythora Thorsdottir, turnster van SV Pax, is tijdens het WK turnen in het Duitse Stuttgart met het Nederlandse team als achtste geëindigd in de teamfinale. Voor de Nederlandse turnsters was deelname aan de finale eigenlijk al een bonus. Met de verrassende zesde plaats in de kwalificaties had de ploeg van Thorsdottir, Naomi Visser, Lieke en Sanne Wevers en Tisha Vollema zich immers al geplaatst voor de Olympische Spelen, het hoofddoel.

De Oranje-turnsters werden 4 jaar geleden in de WK-finale van Glasgow ook al achtste. Net als toen - Nederland mocht destijds na 40 jaar weer als team naar de Spelen - kon die eindklassering de stemming niet bederven. "Ik ben nog steeds trots", zei Thorsdottir, het meest expressieve lid van het team.

BEWONDERING Na haar vloeroefening werd ze door de voltallige ploeg met bewondering onthaald. "Ze hadden gezien dat ik aan het einde volledig improviseerde. Ik voelde dat ik voorover ging vallen, terwijl het juist naar achteren moet. Ik heb er maar iets van gemaakt."

Het gevoel was er, in tegenstelling tot in de kwalificaties toen ze niet haar beste dag had. Zoals Visser zich ook sterk verbeterde ten opzichte van zaterdag. Ze kwam op drie toestellen uit, met haar vloerscore van de kwalificaties zou ze een knappe meerkampscore van 54,6 hebben gehaald. Donderdag volgt voor haar nog de meerkampfinale. "Ik wil het nog een keer beter doen dan zaterdag, vandaag ging echt alles goed."

TROTS Waar Sanne Wevers net fit genoeg was om bij te dragen aan het teamresultaat, was zus Lieke Wevers na een burn-out in ieder geval terug op niveau. Ze eindigde haar toernooi met een val aan de brug, maar de trots overheerste. "We hebben echt moeten strijden voor een olympisch ticket. Het is niet vanzelfsprekend, maar we hebben het laten zien op het juiste moment", zei ze. Een korte vakantie lonkt. "Ik moet me fysiek even opladen en daarna fris beginnen. Dat heb ik wel geleerd."

Wil je meer weten over de vloeroefening van Thorsdottir? De Nederlandse turnbond KNGU maakte er eerder dit jaar onderstaand filmpje over.