• MeerSport

Pancratius eerste kampioen van Nederland

HOOFDDORP De winter is amper voorbij en toch heeft Nederland sinds zaterdag al zijn eerste voetbalkampioen van het seizoen. Pancratius pakte ongeslagen de titel in de zaterdag vierde klasse E. In MeerSport schoof bij Bas Scharwachter en Rick Middel de trainer en tevens speler van de Badhoevedorpse ploeg aan: Danny Hijzelendoorn.

Pancratius won de kampioenswedstrijd tegen BVV'31 uit Blaricum vrij gemakkelijk met 4-1. Dat terwijl de voorbereiding op het duel verre van vlekkeloos verliep. "Normaal gesproken zouden we driekwartier doen over de reis naar Blaricum, we moesten om 14.30u beginnen. Doordat de A1 was afgesloten hebben we er twee uur over gedaan. We hadden al vrij vroeg BVV'31 gebeld met de vraag of zij de tegenstander en scheidsrechter wilden inlichten dat we 15u zouden starten. Er werd zelfs nog even overwogen om ons in de bus om te kleden. We waren meer met dat soort zaken bezig dan met de wedstrijd zelf", vertelt de 29-jarige Danny. "Ik merkte wel dat we aan het begin van de pot wat drukker waren. Maar na de 3-1 was het geen probleem om de wedstrijd rustig uit te spelen."

Na het laatste fluitsignaal kon het feest voor Danny en zijn equipe losbarsten, dat begon in de Blaricumse kantine. "We zijn daar hartstikke goed ontvangen. De voorzitter van BVV'31 wilde ons na de wedstrijd het eerste rondje aanbieden. Uiteindelijk zijn dat er drie á vier geworden. Daar heb ik de voorzitter nog persoonlijk voor bedankt. Hij gaf aan dat hij ons een heel sportieve en leuke ploeg vond en hoopt dat zijn club iedere week tegen zo'n team kan spelen", zegt Danny dankbaar.

Op de terugweg naar Badhoevedorp gingen de festiviteiten onverminderd door. "We hadden een bus gehuurd, dat was supergezellig. Met 48 man zaten we in de bus en dat resulteerde al snel in polonaises door de bus. Ik ben blij dat de buschauffeur dat door de vingers zag, zo konden we lekker doorfeesten."

TRAINERSAMBITIES Ondanks dat Danny nog altijd maar 29 jaar oud is, heeft hij al aardig wat amateurclubs op zijn CV prijken. Danny heeft onder meer de clubkleuren van AFC, Amstelveen Heemraad en JOS/Watergraafsmeer verdedigd. Toch blijft Pancratius, waar hij als klein jongetje ook voor het eerst de voetbalschoenen onderbond, zijn 'cluppie'. Mede door een zware blessure staat Danny bij Pancratius nu als trainer/speler voor de ploeg. "In dienst van JOS/Watergraafsmeer heb ik 'n liesblessure opgelopen waardoor ik twee jaar niet kon voetballen. Toen heb ik besloten vol voor het trainerschap te gaan. Daar was ik wel al mee bezig, elf jaar geleden ben ik als jeugdtrainer begonnen bij Pancratius."

Toch doet Danny volgend seizoen afstand van zijn trainerspositie. Patrick van Leeuwen, nu trainer bij het tweede zondagteam van Pancratius, neemt zijn taken over. "Ik denk dat ik als trainer meer kan bereiken dan als voetballer. In dat opzicht zou je denken 'je zet nu toch iets op het spel waarin je mogelijk verder kan groeien'. Maar ik heb me ingeschreven voor de trainerscursus UEFA A en daar gaat behoorlijk wat tijd in zitten. Als ik daar aangenomen wordt is dat voor mijn ontwikkeling nog beter dan dat ik het team nog een jaar zou coachen", legt Danny uit.

"Ik wil het allerhoogste bereiken en heb mijn ambities als trainer dus zeker niet opzij gezet. Daar ben ik nu op deze manier mee bezig. Ik zal dan ook stage moeten lopen bij minimaal een hoofdklasser, dan blijf ik ook actief als trainer."

PROMOTIE De eerste zaterdagploeg van Pancratius acteert na de promotie het komende seizoen in de derde klasse. Danny zal dan niet meer in zijn trainersrol kruipen, als speler is hij wel van de partij. "We zijn blij dat we een klasse omhoog gaan. Ik merkte toch dat de motivatie tegen sommige ploegen echt minder aan het worden was. Je komt gewoon ploegen en spelers tegen, en dat is lullig om te zeggen, die niet heel goed kunnen voetballen. En je wil het niet, maar je gaat op de een of andere manier automatisch mee met dat niveau."

"Ik vind ook dat we een derde klasse-waardig team hebben. Met deze ploeg denk ik dat we bovenin mee kunnen doen. Ik ben wel iets voorzichtiger met het uitspreken dat we kampioen gaan worden, maar wil wel uitspreken dat we mee willen doen voor de titel", besluit Danny vol ambitie.

MeerSport is iedere maandagavond van 19 uur tot 20 uur te beluisteren op Meerradio, te vinden op 105.5 FM en 106.6 FM of via Meerradio.nl. Volg MeerSport op Twitter (@MeerSport) en Facebook (@MeerSportRadio) voor het laatste Haarlemmermeerse sportnieuws.