Pioniers in afwachtende rol

HOOFDDORP De opdracht voor Vaessen Pioniers is duidelijk: zelf elke wedstrijd van het drieluik tegen Kinheim winnen. Vervolgens is het afwachten hoe Neptunes en Pirates de laatste zes punten verdelen in hun drieluik.

Er wordt tot aan de laatste wedstrijd voor gevochten, zo verzekert hoofdcoach Dè Flanegin. Maar of zijn team de finale bereikt waarin bepaald wordt wie Nederlands kampioen wordt, dat heeft hij niet meer in eigen hand. Daar heeft hij de hulp van huidig koploper Neptunes voor nodig.

Dat is het gevolg van de wedstrijden in het zojuist gespeelde drieluik waarin Kinheim drie keer aantrad tegen Pirates en Pioniers drie keer tegen Neptunes. Het Haarlemse Kinheim wist slechts één keer te winnen van Pirates uit Amsterdam, terwijl de Hoofddorpers het team uit Rotterdam verrasten op twee nederlagen.

Zowel op donderdag als op zaterdag mocht Pioniers twee punten bijschrijven, waarbij op zaterdag zelfs een forse achterstand van 6-1 goedgemaakt werd. Met dank aan Shurman Marlin (grandslam-homerun) en Brennan Nijhof (tweehonkslag) waardoor het 7-8 werd.

Op zondag ging het echter, voor het eigen thuispubliek, jammerlijk mis. Niet door eigen falen overigens, maar door blessures in het kamp van de werpers. Dat bleek duidelijk in de zevende inning toen Nick Keur de voorsprong niet langer kon vasthouden en gewisseld moest worden. Neptunes maakte daar meteen gebruik van door de laatste innings naar een 7-10 winst uit te lopen.

De wedstrijd Kinheim tegen Pirates werd een dag later gespeeld (zondag afgelast door de regen). Pirates won en maakte daarmee handig gebruik van het verlies van de Hoofddorpers door twee punten uit te lopen.

De stand in de play-offs, met nog drie wedstrijden te spelen, is nu als volgt: Curaçao Neptunes leidt met 14 uit 6. L&D Amsterdam Pirates volgt op de tweede plaats met 12 uit 6. Vaessen Pioniers staat derde met 8 uit 6. Kinheim staat vierde en daarmee onderaan met 2 uit 6.

Wint Neptunes het drieluik en doet Pioniers dat ook, dan spelen zij in de Holland Series om het Nederlands kampioenschap. Eindigt Pioniers gelijk met Neptunes of Pirates, dan gaan de Hoofddorpers niet door vanwege het negatief resultaat in de onderlinge wedstrijden.

"We hebben het dus niet meer in eigen hand", bevestigt Flanegin die zijn team dit seizoen duidelijk heeft zien groeien. "De start was moeilijk, maar we hebben in de rest van de competitie en tijdens de play-offs laten zien dat we kunnen terugvechten. En dat we van de grote jongens kunnen winnen. Echt heel jammer dat we de voorsprong in de wedstrijd op zondag niet konden vasthouden en dat Pirates de maandagavondwedstrijd won. Dan was er nog van alles mogelijk geweest."

Het laatste drieluik start donderdag 25 augustus met Neptunes - Pirates en Pioniers - Kinheim (vanaf 19.30 uur). Zaterdag dezelfde combinaties maar dan vanaf 14 uur. Zondag spelen Pirates en Kinheim thuis, ook vanaf 14 uur.

De toegangsprijs bij de wedstrijden in het honkbalstadion aan de Nieuwe Molenaarslaan is 7,50 euro.