• ANP Foto

SC Hoofddorp trots op 'hun Ludovit Reis'

HOOFDDORP FC Groningen-speler Ludovit Reis moet even goed in zijn oren hebben gewreven toen hij hoorde dat FC Barcelona interesse in hem had. De oud-speler van SV Dios en SV Hoofddorp deed het dan wel veelbelovend bij de noordelingen in de Eredivisie, maar een dergelijke stap in een carrière is slechts voor een aantal jongens weggelegd. Reis zorgt voor een trots gevoel bij zijn oude club SV Hoofddorp.

De talentvolle Reis begon zijn carrière bij SV Dios en maakte op twaalf jarige leeftijd de overstap naar SV Hoofddorp. Daar toonde Reis al veel van zijn klasse, zo vertelt zijn oud-trainer op de clubwebsite. "Met zijn team onder de veertien werd hij twee keer kampioen", begint Martijn Blijleven, inmiddels Hoofd Jeugdopleidingen bij SV Hoofddorp. "Het was een hele talentvolle lichting. Want je hebt jongens uit deze lichting die nu bij AZ spelen en Maritimo speelt inmiddels in Portugal. Maar hij was wel een hele belangrijke speler voor ons." Dat zag FC Groningen ook en de club besloot hem naar de jeugd te halen.

OVERSTAP SV Hoofddorp kende dus veel kwaliteit die naar de betaald voetbalclubs is gestroomd. Toch is een overstap naar de jeugd van een Betaald Voetbal Organisatie (BVO) eenvoudiger gezegd dan gedaan. Het gros van de jongens waarop de stikker 'talent' wordt geplakt, redt het niet bij een BVO. Als het niet door de druk komt, dan komt het wel door de zware concurrentie die bij al deze clubs rondloopt. Waarom redde Reis het dan wél? "Je hebt heel veel jongens die talent hebben en er niks voor willen doen. Reis doet er alles voor. Hij werkt hard, loopt niet naast zijn schoenen en is gewoon een hele fijne jongen om mee te werken." Zijn motivatie en doorzettingsvermogen zorgde er dan ook voor dat hij het eerste elftal van FC Groningen wist te halen.

Reis heeft inmiddels reeds een aantal jaren ervaring op het hoogste niveau. De Nederlands-Slowaakse middenvelder tekende in 2017 een profcontract bij FC Groningen en maakte op 21 september 2017 zijn debuut in het eerste elftal. Ruim een maand later scoorde Reis zijn eerste doelpunt voor FC Groningen in een eredivisiewedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Een bijzonder doelpunt. Reis werd namelijk de eerste doelpuntenmaker in de Eredivisie die geboren is in het jaar 2000. Het was niet zijn enige record. Reis is namelijk ook de jongste speler ooit in de Eredivisie met een rode kaart: 17 jaar en 171 dagen.

ONMISBAAR Reis werd door de jaren heen een vaste waarde in het elftal van FC Groningen. Inmiddels is de middenvelder onmisbaar voor de ploeg van hoofdtrainer Danny Buijs. Maar een directe stap naar FC Barcelona had zelfs Reis waarschijnlijk niet durven dromen. Nu is het alsnog werkelijkheid geworden. Reis zal naar grote verwachting gaan spelen in FC Barcelona B, maar het eerste elftal van de Catalanen is met de transfer dichterbij dan ooit.

Goed nieuws voor SV Hoofddorp, want aangezien de club Reis deels wist op te leiden tot de speler die het nu is, staat daar een financiële vergoeding tegenover. Wanneer Reis zijn contract in Spanje tekent, zal SV Hoofddorp wellicht een percentage enkele procenten ontvangen van de transfersom van ongeveer 8 miljoen euro. 1 procent van een miljoen is al 10.000 euro. Reken maar uit hoeveel er over blijft. "Het is in ieder geval een heel mooi bedrag om onze jeugdopleiding weer van kwaliteit te voorzien", aldus Martijn Blijleven. De club is uiteraard trots dat het spelers als Reis weet op te leiden. "Het doet ons zeker deugd te kunnen constateren dat de jeugdopleiding van S.V. Hoofddorp continue aan het doorontwikkelen is." SV Hoofddorp wil dit dan ook blijven doen.

NH Nieuws, mediapartner van HCnieuws.nl en het Witte Weekblad, maakte bovenstaande reportage over Reis. 

Jordi Smit