• MeerSport

Schmidt zet knop om na mislopen Rio

HOOFDDORP Een absolute topturner bracht deze week een bezoek aan MeerSport: Casimir Schmidt. De Hoofddorper schoof aan bij Bas Scharwachter en Rick Middel voor een gesprek over de Olympische Spelen van Rio en zijn aankomende turnjaar.

Casimir wordt door de presentatoren gevraagd zich nog even voor te stellen aan de luisteraars die hem niet kennen. "Ik ben 21 jaar oud en turn sinds mijn vijfde, nu dus al zestien jaar. En ik schijn er redelijk oké in te zijn", zegt hij met gevoel voor understatement.

RIO 2016 Dat Casimir, die traint bij SV Pax in Hoofddorp, meer dan 'oké' is in de turnhal blijkt wel uit het feit dat hij op meerdere EK's en WK's actief is geweest en medailles won. Ook maakt hij sinds jaar en dag deel uit van het Nederlandse turnteam. Toch was hij in 2016 op het allerhoogste podium, de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, afwezig. "Via het testevent kwalificeerden we ons als team, met daarin onder meer Epke Zonderland en Jeffrey Wammes, voor de Spelen. Daar werk je als ploeg vier jaar lang naartoe. Er mochten maar vijf turners daadwerkelijk naar Rio, het team bestond uit acht man. Helaas ben ik toen afgevallen", zegt Casimir.

Waarom juist Casimir buiten de boot viel weet hij niet zeker. "Dat is lastig te zeggen. Uiteindelijk beslist de bondscoach wie er wel en niet gaan. Ik was ten tijde van de kwalificatietoernooien wel iets minder in vorm. Maar ik hoopte, en dat was misschien mijn eigen fout, dat mijn eerdere prestaties genoeg zouden zijn en dat ik op de Spelen zou kunnen pieken. Het was blijkbaar niet genoeg, dat is het enige wat ik ervan kan maken. Heel erg jammer."

KNOP OM Ondanks dat Casimir niet op het vliegtuig naar Rio stapte, ging hij niet bij de pakken neerzitten. "Je kan er wel in blijven hangen, maar daar schiet je niks mee op. Toen ik hoorde dat ik er niet bij zat ben ik eerst in de reserverol gesprongen, mocht er bijvoorbeeld iemand geblesseerd raken. Als reserve was ik wel de eerste keuze. Maar op het moment dat zij naar Rio gingen was er geen sprake meer van dat ik in actie zou hoeven komen. Daarna ben ik even op vakantie geweest en dan gaat de knop om."

Het vizier van Casimir is weer gericht op de toekomst met ver op de horizon de Spelen van 2020 in het Japanse Tokio. "Dit jaar zijn er af en toe World Cup-wedstrijden. Dat zijn meer leuke wedstrijden waarmee je een zakcentje kan verdienen dan dat er echt wat op het spel staat. Je ziet dan ook weer jongens die je kent uit het buitenland. Verder staat er dit jaar eigenlijk weinig op de planning. In april is er een EK en in oktober een WK, daar zijn we nu dus voor aan het trainen. En de Olympische Spelen zijn alweer in 2020", besluit Casimir met een knipoog.

MeerSport is iedere maandagavond van 19 uur tot 20 uur te beluisteren op Meerradio, te vinden op 105.5 FM en 106.6 FM of via Meerradio.nl. Volg MeerSport op Twitter (@MeerSport) en Facebook (@MeerSportRadio) voor het laatste Haarlemmermeerse sportnieuws.