• Cees van Dam

Stoltenborg gaat voor laatste kans op KPN Marathon CUP

HOOFDDORP Er viel deze week weer genoeg te bespreken met Haarlemmermeerse topsporters voor MeerSport-mannen Bas Scharwachter en Rick Middel. Aan de lijn hingen marathonschaatser Mats Stoltenborg en tennistalent Jesper de Jong.

Voor marathonschaatser Mats Stoltenborg zit het schaatsseizoen er bijna op. De Hoofddorper was lang koploper in het klassement om de KPN Marathon Cup, maar heeft zijn leiderspositie af moeten staan. "De laatste weken loopt het niet zoals ik wil. Voor de marathon in Deventer van 18 februari was ik niet fit. De dag voor de race werd ik ziek. Omdat je er alles aan moet doen om je plek te verdedigen startte ik toch, ook om de schade te beperken. Dat is helaas niet gelukt", zegt Mats.

De schaatser van marathonploeg Bouw & Techniek eindigde in Deventer als twaalfde. "Dat was nog niet eens heel slecht. Maar als je concurrenten op plek één, twee en vier eindigen verlies je veel punten en maak je het jezelf onnodig lastig voor de finalewedstrijd", beseft Mats zich.

De Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam is op zaterdag 4 maart het toneel voor die finalewedstrijd. Mats gelooft nog in een goede afloop. "Natuurlijk kan ik de Cup nog winnen. Zolang het kan moet je erin blijven geloven. Het is voor mij de enige kans om een wedstrijd in de Cup te winnen, dat heb ik dit seizoen nog niet gedaan, en daarmee ook meteen de Cup te winnen. Het zou mooi zijn als dat lukt, dan sla ik twee vliegen in één klap", besluit Mats hoopvol.

HAARLEMMERMEERS SPORTTALENT 2016 Wie het de afgelopen weken wel voor de wind gaat is Jesper de Jong. De 16-jarige tennisser nam deel aan twee toernooien, en met succes. "Een ITF 4-toernooi, dat is de op één na laagste klasse, in Doorn heb ik gewonnen. Ik had het zelf niet verwacht, al stond ik wel als nummer één geplaatst. Ik zou het toernooi eigenlijk helemaal niet spelen omdat ik de week daarvoor in Moldavië had getennist. Daar verloor ik in de eerste ronde en besloot om die reden een wildcard aan te vragen voor Doorn. Dat heeft goed uitgepakt, zonder setverlies heb ik het toernooi gewonnen", zegt Jesper.

In Litouwen pakte Jesper afgelopen week nog een titel, ditmaal in het dubbelspel op een ITF 2-toernooi. "Aan dat type toernooien doet echt de wereldtop mee. In het enkelspel werd ik in de eerste ronde uitgeschakeld, maar in de dubbel ging het beter. Ik had met mijn partner in Moldavië ook al samen gedubbeld. We haalden de finale en kregen zelfs twee matchpoints. Die wisten we niet te verzilveren en we werden tweede. We hebben onze revanche gepakt door in Litouwen de titel te pakken."

De uitstekende prestaties van Jesper zijn niet onopgemerkt gebleven. Hij is genomineerd voor Haarlemmermeers Sporttalent 2016. De uitreiking is op maandag 6 maart in De Meerse. "Het zou een mooie bekroning zijn op een goed jaar. Ik zou het heel erg waarderen", zegt Jesper.

MeerSport is volgende week maandag van 19 uur tot 22 uur aanwezig bij de uitreiking van Haarlemmermeerse sporter van 2016. Een liveverslag is te beluisteren op Meerradio, te vinden op 105.5 FM en 106.6 FM of via Meerradio.nl. Volg MeerSport op Twitter (@MeerSport) en Facebook (@MeerSportRadio) voor het laatste Haarlemmermeerse sportnieuws.