• Eigen foto
  • Rob Jelsma
  • Eigen foto

Super 6 Baseball and Softball komt naar Hoofddorp

HOOFDDORP Op het Sportpark Pioniers vindt van 18 tot en met 23 september de allereerste editie van de Super 6 Baseball and Softball plaats. Aan dit toernooi doen de beste zes landen op de Europese ranglijst in zowel honkbal als softbal mee. Het is daarmee het allereerste toernooi waarin de absolute top van welk continent het in beide sporten tegelijkertijd tegen elkaar opnemen.

door Seb Visser

Nederland, Italië en Tsjechië zijn de enige drie landen die zowel een honkbalteam als een softbalteam afvaardigen. Spanje, België en Duitsland (honkbal) en Griekenland, Rusland en Groot-Brittannië (softbal) completeren het deelnemersveld van de Super 6.

ROAD TO TOKYO 2020 De Super 6 markeert voor Team Kingdom of the Netherlands de start van de Road to Tokyo 2020. Dit deelnemersveld zal namelijk sterk lijken op dat van het Olympisch Kwalificatietoernooi van 2019. Daaraan doet naast de vijf beste Europese landen in beide sporten ook het beste land van Afrika mee. Deze vijf beste Europese landen plaatsen zich voor het OKT door bij het EK van 2019 bij de top 5 te spelen. De Super 6 vormt daarom de eerste krachtmeting met de grootste concurrenten voor plaatsing voor de Olympische Spelen van 2020.

In 2020 keren honkbal en softbal voor het eerst sinds de Spelen van Peking in 2008 terug op het Olympisch programma. Tijdens de Spelen van Tokyo is er plek voor slechts zes landen, waarbij er maar één team Europa én Afrika zal vertegenwoordigen. Hoewel Oranje in beide sporten regerend Europees Kampioen is, zal plaatsing voor de Olympische Spelen niet makkelijk worden.

De eerste keer dat honkbal officieel op het Olympische programma stond was Nederland er niet. Bij de Spelen van 1992 in Barcelona werd Europa vertegenwoordigd door Italië en gastland Spanje. In 1996 was Nederland er in Atlanta voor het eerst bij. Met spelers als Marcel Joost, huidige bondscoach Evert-Jan ’t Hoen en natuurlijk Rob Cordemans (ja, ook toen al!) eindigde Oranje knap op de vijfde plaats.

OLYMPISCHE SENSATIE Vier jaar later boekten de honkballers in Sidney een historische zege op Cuba met een glansrol voor Hensley Meulens en leek een plek in de halve finale binnen handbereik te liggen. Helaas bleek Zuid-Afrika twee dagen later iets te sterk en was de vijfde plaats opnieuw het resultaat. In de twee daaropvolgende edities stelde Oranje teleur met een zesde (Athene, 2004) en een zevende (Peking, 2008) plaats. Na de wereldtitel in 2011, twee halve finaleplaatsen in de World Baseball Classic (2013 en 2017) en meerdere Europese titels sinds het laatste Olympische honkbaltoernooi zijn de verwachtingen nu hooggespannen.

Datzelfde geldt voor de softbalsters. Softbal stond in Atlanta in 1996 voor het eerst op het programma. Nederland plaatste zich en eindigde met een selectie met voormalig prof Anouk Mels en huidig Programmamanager Topsport Softbal bij de KNBSB Gonny Farley-Reijnen op een zevende plaats. Voor de twee daaropvolgende edities wist Oranje zich niet te plaatsen, maar in 2008 waren de Nederlandse softbalsters er weer bij. Rebecca Soumeru en Britt Vonk zijn de twee laatste nog actieve internationals die toen ook al van de partij waren en met Nederland op  achtste en laatste plaats.

OPMARS Ook bij de softbalsters zijn de prestaties sindsdien beter en beter geworden. Een vierde plaats op het WK in 2016 en een ongeslagen Europese titel in 2017 zijn de absolute hoogtepunten van de laatste jaren. Hoogtepunten die ertoe geleid hebben dat de softbalsters, net als de honkballers weer de topsportstatus hebben gekregen van NOC*NSF. De speelsters hebben een A-status gekregen met het bijbehorende stipendium en hebben het hele jaar een full-time topsportprogramma kunnen draaien. Dat houdt in: meerdere trainingen op een dag, de hele week door. Onder leiding van coaches Juni Francisca, Saskia Kosterink, Karen Marr en Bart Hanegraaff werd er dit jaar keihard getraind en dat allemaal met een duidelijk doel in gedachten: een Olympische medaille in Tokyo in 2020.

Ook de grootste talenten van Nederland bij zowel honkbal als softbal hebben binnen het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) in Amsterdam sinds afgelopen winter keihard getraind. Een deel van hen maakt kans op deelname van de Olympische Spelen van 2020, anderen hopen op de spelen van vier jaar later en een enkeling zou zelfs tijdens de Super 6 Baseball and Softball al deel uit kunnen maken van Team Kingdom of the Netherlands. Een van die speelsters is Feline Poot. Een interview met Feline lees je verderop in dit magazine.

TOPSPORTSTATUS Ieder jaar moeten de topsporters die van het NOC*NSF de topsportstatus gekregen hebben, voldoen aan bepaalde eisen. Zo stelt de overkoepelende Nederlandse sportbond dat de softbalsters zich tijdens het WK van dit jaar bij de top 8 moeten spelen. Voor de honkballers is er geen WK of EK dit jaar en waar dit normaal gesproken elk jaar de vaste meetmomenten zijn, is dat voor 2018 de Super 6 geworden.

Oranje moet zich plaatsen voor de finale om de topsportstatus te behouden en gezien de historische resultaten is die kans natuurlijk groot. Toch zal er alles aan gedaan worden om een zo sterk mogelijk team op de been te krijgen. Team Kingdom of the Netherlands zou tijdens de Super 6 Baseball and Softball wel eens het sterkste nationale honkbalteam kunnen worden dat ooit op Nederlandse bodem gespeeld heeft.

Met profs uit de Minor Leagues, Independent Leagues, voormalig Major Leaguers en uiteraard de allerbeste spelers uit de Nederlandse hoofdklasse staat er in September een ijzersterk Koninkrijskteam op het veld in Hoofddorp. Datzelfde zou je kunnen zeggen van de softbalsters, die met Britt Vonk (Amerika) en Eva Voortman (Japan) twee profs in de selectie hebben en de laatste jaren beter presteerden dan ooit.

Reden genoeg dus om in September langs te komen in Hoofddorp tijdens de Super 6 Baseball and Softball! Elke dag spelen zowel de honkballers als de softbalsters van Team Kingdom of the Netherlands een wedstrijd. Op de doordeweekse dagen spelen de softbalsters om 18.00u gevolgd door de honkballers om 19.30u. Tophonkbal en topsoftbal op dezelfde avond!

Voor kaarten en meer informatie over het toernooi en het speelschema ga je naar www.super6baseballsoftball.com. Kaarten koop je ook via Ticketmaster.