Tom Schreurs schiet in korte tijd naar squash-top

MeerSport Spotlight: Tom Schreurs

MeerSport-presentator Bas Scharwachter moest het deze week stellen zonder zijn kompaan Rick Middel. Gelukkig was er wel iemand in de studio aanwezig om Bas gezelschap te houden. De Hoofddorpse squasher Tom Scheurs (15) schoof aan voor een goed gesprek.

Tom, in februari verkozen tot de meest talentvolle en veelbelovende jeugdspeler door de Nederlandse Squash Bond, is in relatief korte tijd uitgegroeid tot een squash-talent van grote proporties. Niet eens heel lang geleden beoefende hij namelijk nog een andere sport.

"Ik heb eigenlijk altijd gevoetbald. Mijn broer probeerde ooit via de JeugdSportPas squash en soms ging ik mee de baan op om een balletje te slaan. Mijn huidige coach zei toen al dat ik moest stoppen met voetballen en squash moest oppakken. Maar tot mijn twaalfde heb ik gevoetbald", zegt Tom.

TRAININGSUREN Bas merkt op dat Tom zich wel erg snel op het hoogste niveau heeft weten te manifesteren. "Ja, ik heb in korte tijd veel stappen gemaakt. Het is een stukje talent, maar het heeft ook zeker veel trainingsuren gekost. Ik ben bijna elke dag op de club en train gemiddeld twee uur per dag. Maar de mensen om me heen die mij motiveren hebben er ook zeker mee te maken", verklaart Tom zijn klim naar de top.

De combinatie van talent en werklust heeft ervoor gezorgd dat Tom zich Nederlands kampioen onder de vijftien jaar mag noemen. "Ik ging het toernooi in januari al in met het gevoel dat ik ging winnen. De maanden daarvoor was ik sterk bezig met goede resultaten". Toch was hij naar eigen 'zenuwachtig' toen de finale bereikt was. "De eerste game won ik met 11-4 en dan komt het vertrouwen snel terug. Ook van mijn coaches voelde ik veel vertrouwen. Ik kon daarna in de goede flow door en het toernooi winnen."

BUITENLAND Tom maakt niet alleen furore op de Nederlandse squashbanen. "In 2015 werd ik tweede op de Belgium Junior Open. Dat was ook heel mooi, ik kon me meten met buitenlandse spelers", aldus Tom. "In Nederland is de sport nog dusdanig klein dat een halve finale halen op een internationaal toernooi eigenlijk een grotere prestatie is dan Nederlands kampioen worden."

De kans om een internationaal een puike prestatie neer te zetten krijgt Tom in december. "Ik vlieg dan naar Zurich voor de Swiss Junior Open. Het is zeker een groot toernooi waar ik me op focus. Ik zit nu wel in het eerste jaar van een nieuwe leeftijdcategorie. Het is nu dus vooral ervaring opdoen en vanaf volgend jaar ga ik weer vol voor het podium", besluit Tom vol ambitie.

MeerSport is iedere maandagavond van 19 uur tot 20 uur te beluisteren op Meerradio, te vinden op 105.5 FM en 106.6 FM of via Meerradio.nl. Volg MeerSport op Twitter (@MeerSport) en Facebook (@MeerSportRadio) voor het laatste Haarlemmermeerse sportnieuws.