• Mathias Hikketik

Twaalf Nederlandse turntitels voor SV Pax

HOOFDDORP Eythora Thorsdottir van SV Pax is Nederlands kampioen bij het turnen dames senioren en Emilio Martina Perez bij de heren junioren. Casimir Schmidt (senior) en Loran de Munck (junior) pakten het zilver, Steffano van Brummen (jeugd) het brons.

Bij Fantastic Gymnastics in Ahoy Rotterdam werd niet alleen gestreden om de nationale titels, maar ook om een plek in het Nederlands dames- en herenteam voor de Olympische Spelen. Eythora turnde zaterdag een meer dan uitstekende meerkamp met op alle toestellen een persoonlijk record en een puntentotaal van 58.058. Haar vloeroefening, waarmee ze echt een verhaal vertelt, was spectaculair. En ook aan haar sprong kon niemand tippen. Casimir turnde wat wisselvallig, maar liet wel een aantal nieuwe oefeningen zien. Vooral op sprong maakte hij indruk. Hij eindigde als tweede Nederlander achter Bart Deurloo.

Eerder die middag was het de beurt aan de junioren en jeugd. Emilio Martina Perez (junior 1) turnde nieuwe oefeningen met hogere uitgangswaarden op vloer, voltige en rekstok en wist deze heel goed uit te voeren. Hij werd met een totaalscore van 75.400 Nederlands kampioen in zijn leeftijdscategorie. Bij de junioren 2 domineerden Loran de Munck van Pax en Max Kooistra (Turnz) de wedstrijd. Ze waren zeer aan elkaar gewaagd. Loran werd uiteindelijk tweede en de nummer drie bleef met vijf punten minder op grote afstand.

Bij de Ahoycup waar de beste Nederlandse eerste en tweede divisie turnsters het tegen elkaar opnemen kwam een compleet Pax podium uit de bus, met Anne Klein (1ste), Denise Tan (2de) en Chantal Peper (3de).

Op zondag waren de turnsters en turners van SV Pax goed voor maar liefst 32 toestelmedailles, waarvan tien nationale titels. Glenn Smink werd Nederlands kampioen op vloer en sprong en Mandy Maghoub op vloer. Loran de Munck pakte bij de junioren de titel op voltige, ringen en brug. Emilio Martina Perez spande de kroon en voegde aan zijn meerkamptitel van zaterdag ook nog eens de Nederlandse titel op vloer, voltige, brug en rek toe.

Op 9 juli is het tweede kwalificatiemoment. Daarna weten Eythora en Casimir definitief of ze naar Rio gaan.