Twan van der Werff kampioen van Nederland

NIEUW-VENNEP Twan van der Werff is kampioen van Nederland geworden bij de junioren tot 21 jaar. De Vennepse judoka verraste door als eerstejaars in deze leeftijdsklasse de klasse tot 66 kg op zijn naam te schrijven.

Twan van der Werff werd vorig jaar tot 18 jaar kampioen van Nederland en vijfde van Europa, maar moet zich in de nieuwe leeftijdsklasse tot 21 jaar opnieuw bewijzen. Van der Werff was - net zoals velen - de week ervoor nog geveld door griep, en stond nog niet honderd procent fit op de mat. Om het kampioenschap te kunnen overleven kon Van Werff alleen maar in het moment blijven denken en dat hielp om het kampioenschap naar zich toe te trekken.

De judoka trof in de eerste ronde De Wildt van Topjudo Nijmegen. Hij won vrij eenvoudig met vol punt door beenworpen. In de tweede ronde trof Van der Werff Uwumarogie van Mahorokan uit Rotterdam, zevende op de Dutch Open en een geduchte tegenstander. De Venneper scoorde yuko met een schouderworp. Dat bracht zijn tegenstander van zijn stuk, waardoor hij nog een keer kon scoren. De wedstrijd kostte wel veel kracht en dat speelde parten in zijn wedstrijd erna. Drent, zijn tegenstander in de kwartfinale, probeerde Van der Werff op straf te zetten en dat lukte. Vervolgens was zijn tegenstander alleen van plan om te verdedigen, waardoor hij een grote krachtsinspanning moest doen om de wedstrijd in evenwicht te brengen. Van der Werff bleef echter aanvallen en uiteindelijk kreeg zijn tegenstander een passiviteitstraf. Vlak daarna volgde een tweede straf voor zijn tegenstander en won Twan de wedstrijd.

Er zat vervolgens veel tijd tussen de kwart- en halve finale, waardoor Twan van der Werff weer kon herstellen. Hij kon daardoor zijn tegenstander, Schipper van Kenamju, onder druk zetten en nam snel twee shido's voorsprong. De voorsprong hield hij tot het einde vast, waardoor de finale een feit was. In die finale stond hij tegenover Meulensteen, een fysiek sterke judoka. De wedstrijd tegen Meulensteen verliep volgens het opgestelde aanvalsplan en Van der Werff kon drie keer scoren, twee keer door een aanval van zijn tegenstander door te sturen voor een punt en één keer met een beenworp. De judoka won daardoor met vol punt en behaalde daarmee zijn tweede NK titel in twee jaar.

Ook de andere judoka van Judo Yushi haalden hoge klasseringen. Britt Koolmoes verloor om brons in de klasse tot 44 kg, Kevin Snijders (-66 kg) en Tim Kuijpers (-81 kg) werden beide gedeelde negende. Kevin en Tim zijn net als Twan ook eerstejaars junioren, Britt Koolmoes is zelfs nog maar eerstejaars in de leeftijdscategorie tot 18 jaar.