• Judo Yushi

Twee Nederlands kampioenen voor Judo Yushi

NIEUW-VENNEP Judo Yushi heeft op het NK tot 15 jaar de medaillespiegel gewonnen. De Vennepse judoschool behaalde maar liefst vier finales. Dion Blanck en Olivier Naert werden nationaal kampioen.

Judo Yushi had zich met zeven judoka's geplaatst voor het NK. Maar liefst vier judoka's behaalden het podium. Tot 42 kg liet Dion Blanck zien zijn goede vorm van de afgelopen tijd om te kunnen zetten in een nationale titel. In zijn voorrondes won hij voortijdig met ippon van Van Lieshout door uchi-mata, van Helder met eveneens ippon door een buitenwaartse beenhaak en van Van Veen met wazari door een overname. In de halve finale scoorde Blanck met wederom een beenworp vol punt. De finale tegen Roy Marnix van S.I. De Korte was spannender, maar in de verlenging won Blanck de finale op shido.

De tweede nationaal kampioen van Judo Yushi werd Olivier Naert in de -34 kg. Olivier won zijn drie voorrondes met ippon door schouderworpen en een sankaku-houdgreep. In de halve finale won Olivier van Kugel met wazari door een beenworp. De finale won Olivier weer met vol punt, ditmaal van Fabian van Wijk van Lu-Gi-Jen uit Den Haag. Met het kampioenschap heeft Naert het stokje van Luca Needham overgenomen, die dit jaar uitkomt in de klasse tot 38 kg. Needham heeft zich in deze klasse goed weten te ontwikkelen en draaide ook een uitstekend NK. Luca was vooral superieur in het grondjudo. Hij won twee rondes met een sankakuhoudgreep en twee rondes met een verwurging. Luca trof In de finale Daan Radier, dezelfde tegenstander als in de finale van de Dutch Open Espoir in januari. Luca kwam toen wat kracht tekort en alhoewel het nu beter ging, bleek Radier toch te sterk. Needham verloor door sankakuhoudgreep en werd tweede.

Maira Medema maakte haar debuut op het NK in de klasse tot 32 kg. Een klasse waar al vaker judoka's van Judo Yushi op het erepodium hebben gestaan. Zij won de voorrondes met vol punt; de eerste wedstrijd tegen Godschalk met sankaku-houdgreep en de tweede tegen Chantal Youssef met binnenwaartse beenhaak. In de halve finale won Maira met buitenwaartse haak. Alleen de finale ging verloren. Een actie van Medema werd overgenomen voor wazari, waardoor ze verloor en het zilver omgehangen kreeg.

Met twee keer goud en twee keer zilver eindigde Judo Yushi bovenaan in het medailleklassement. Ook de andere judoka's van Judo Yushi draaiden een goed NK. Max Stikkelorum werd gedeelde zevende tot 42 kg, Estrella Otte gedeelde negende tot 36 kg en Sam Reneman stond drie wedstrijden op de mat in de klasse tot 34 kg.

Een dag eerder vond in Noord-Holland het kampioenschap van Noord-Holland plaats voor pupillen tot 10 jaar. Ook daar was Judo Yushi succesvol. Wigo Hendriks legde beslag op het brons in de klasse tot 27 kg.