• MeerSport

Van Roon wil met VVC naar eerste klasse

HOOFDDORP In de studio deze week ex-profvoetballer en de huidige trainer van FC VVC Rini van Roon. De Haarlemmer schoof aan bij MeerSport-presentatoren Bas Scharwachter en Rick Middel voor een gesprek over de opvallende start van zijn profloopbaan en zijn ambities met VVC.

Van Roon (56) maakte als spits van Ajax, PEC Zwolle, Lierse SK, Rot-Weiss Oberhausen, HFC Haarlem, AZ en Telstar zeventien jaar lang het strafschopgebied onveilig. De Haarlemmer wist in bijna vierhonderd wedstrijden 184 doelpunten te maken.

Voor Van Roon kwam een jongensdroom uit toen Ajax hem op zijn achttiende contracteerde. Het had echter weinig gescheeld of Van Roon had voor een heel andere club zijn profdebuut gemaakt. "Ik had al twee gesprekken met Telstar achter de rug en zou daar een contract tekenen, destijds speelde ik bij amateurclub HFC EDO. Een paar dagen daarvoor nam Ajax contact op met de vraag of ik een proeftraining wilde doen. Dat heb ik gedaan en in die training lukte alles. Ik schoot ballen richting kerkklokken die de kruising in vlogen. Vervolgens mocht ik meteen bij de trainer, Leo Beenhakker, komen en lag er een tweejarig contract klaar", vertelt Van Roon.

PARC DES PRINCES Van EDO naar Ajax. Het is geen misselijke stap en dat merkte Van Roon al snel. "Voordat mijn contract inging, ik was dus nog speler van EDO, mocht ik met Ajax mee op oefentournee naar Frankrijk. Daar heb ik in het stadion Parc des Princes mijn debuut gemaakt tegen Benfica. Een paar dagen daarvoor speel je met EDO voor een paar honderd man en in het Parc des Princes zitten er opeens 40.000 mensen op de tribune. Een heel mooie ervaring".

Mede door hevige concurrentie, van onder meer een jonge Wim Kieft, heeft Van Roon nooit een basisplaats bij de recordkampioen kunnen veroveren. Na twee seizoenen zat zijn Ajax-avontuur erop. "Achteraf was het voor mij allemaal veel te hoog gegrepen. Maar het was wel geweldig om twee jaar lang mee te mogen kijken in de keuken van Ajax. Ik heb toch nog een aantal wedstrijden voor het eerste elftal van Ajax mogen spelen. Als je daar twee jaar loopt weet je dat er ook andere Eredivisie-clubs op de stoep staan om je over te nemen". En dat was ook het geval. Van Roon vertrok naar PEC Zwolle en bouwde een indrukwekkende carrière op.

Waar voor veel ex-profs in het betaalde voetbal actief blijven als trainer koos Van Roon voor een andere route. "Ik wist dat ik mezelf niet 'binnen' zou voetballen en heb daarom gekozen voor een fulltime baan als postbesteller. Tijdens mijn carrière heb ik wel een aantal trainersdiploma's gehaald. Maar het allerhoogste papiertje halen en het profvoetbal in gaan, dat zag ik niet zitten. De kans dat je succesvol proftrainer wordt is minimaal", zegt Van Roon.

FC VVC Toch is Van Roon niet helemaal uit het voetbal verdwenen. Sinds anderhalf jaar staat hij als trainer aan het roer bij het Nieuw-Vennepse FC VVC, uitkomend in de derde klasse zaterdag. "In mijn eerste jaar hebben we de nacompetitie gehaald en zijn we promotie naar de tweede klasse net misgelopen. Het fundament is dat jaar wel gelegd. Van daaruit zijn we verder gaan bouwen. Ik vond dat er een kwaliteitsinjectie moest komen. Op het middenveld en voorin moest er meer creativiteit komen. Vanuit mijn voetbalverleden heb ik een groot netwerk en hebben we met VVC drie à vier directe versterkingen kunnen halen".

Toch is Van Roon niet helemaal uit het voetbal verdwenen. Sinds anderhalf jaar staat hij als trainer aan het roer bij het Nieuw-Vennepse FC VVC, uitkomend in de derde klasse zaterdag. "In mijn eerste jaar hebben we de nacompetitie gehaald en zijn we promotie naar de tweede klasse net misgelopen. Het fundament is dat jaar wel gelegd. Van daaruit zijn we verder gaan bouwen. Ik vond dat er een kwaliteitsinjectie moest komen. Op het middenveld en voorin moest er meer creativiteit komen. Vanuit mijn voetbalverleden heb ik een groot netwerk en hebben we met VVC drie à vier directe versterkingen kunnen halen".

En dat werpt zijn vruchten af. VVC staat aan kop in de competitie en het kampioenschap en promotie naar de tweede klasse lonken. "We doen het naar behoren en winnen onze wedstrijden van concurrenten. VVC staat verdiend bovenaan. Naar mijn mening zijn we het niveau van de derde klasse ontstegen en ik denk dat we aardig kunnen acteren in het rechterrijtje van de tweede klasse."

Als het Van Roon ligt maakt VVC snel de volgende stap. "We zijn hard aan het werk, met name achter de schermen. We hebben een ambitieuze voorzitter in Peter Klabbers en heel veel mensen binnen de club willen omhoog. De organisatie is goed en de randvoorwaarden zijn aanwezig, dat ziet er perfect uit. We willen binnen twee tot drie jaar toch ruiken aan het eerste klasse-niveau."