Vijf medailles voor Haarlemmermeerse atleten op NK junioren

HOOFDDORP Drie dagen lang staat de schitterende atletiekaccommodatie van atletiekvereniging Sprint Breda in het teken van de Nederlandse Kampioenschappen Junioren. Van 26 tot en met 28 juni streden bijna 1000 jonge topatleten in de leeftijd van 14 tot en met 19 jaar om de nationale titels op 18 verschillende disciplines. De atleten van AV Haarlemmermeer zijn met maar liefst 16 atleten vertegenwoordigd. Een gouden medaille was er voor Merel van der Marel op de 1500 meter en op de 200 meter was er goud voor Bowien Jansen. Jansen haalde een dag eerder ook al een zilveren plak voor haar afstand op de 100 meter. Zilver was er ook voor Ivar Moinat op de 400 meter met een tijd van 48.48 seconden. Bij het kogelslingeren kreeg Bryan van Ingen een bronzen medaille omgehangen voor een afstand van 47.62 meter.

Merel van der Marel is de grote favoriete voor de titel op de 1500 meter. De finale kan de geschiedenisboeken in als een heel opmerkelijke. Na de start op de 1500 meter nestelt Marel en medaillekandidaat Jasmijn Lau zich achter in het veld. Het grote veld aan loopsters loopt echt steeds verder weg. Vader en trainer Ivar van der Marel maant zijn dochter om vaart te maken. Met nog 150 meter te gaan bereikt ze de kop van het veld. Haar lange benen bieden uitkomst en ze versnelt nog even. En het goud is een feit.

Voor de 100 meter stonden zaterdag vier sprinters op de startlijst. Bowien Jansen is hier een outsider voor een medaille. In de finale is er een snelle start en dat brengt Jansen in de juiste positie om snel te finishen. Ze weet in 12.43 seconden het zilver te veroveren. Dit is echter niet haar enige medaille, want zondag wint ze goud in de 200 meter finale. En mag ze zich samen met Marel 'de Golden Girls' noemen. Ze start vanuit baan 8, normaal een wat ongunstige baan maar ze eindigt als tweede in de finale. De Engelse winnares doet buiten mededinging mee en dat betekent dat Jansen met 25.07 seconden het goud omgehangen krijgt. Een superprestatie van de 16-jarige Hoofddorpse.

Wie ook voor een zekere ereplaats gaat is eerstejaars junior A Ivar Moinat op de 400 meter. Het doel is om de grote favoriet Tony van Diepen, en ook net als Moinat geplaatst voor de Europese kampioenschappen junioren in Zweden, het zo moeilijk mogelijk te maken. Bij de start gaat het bijna fout door een misstap. Hij doet er van alles aan om in de buurt van Van Diepen te komen op dit loodzware nummer. Op een eervolle afstand pakt Moinat het zilver in 48.48 seconden. Het is een uitstekende prestatie en hij mag zich gaan voorbereiden op de trip naar het EJK in de plaats Eskilstuna.