Winnende tijden voor junioren op NK estafette

HOOFDDORP Het is prachtig weer bij de Nederlandse estafette atletiek kampioenschappen in Amstelveen op zaterdag 26 en zondag 27 september. Zowel de junioren jongens als meisjes hebben winnende tijden gelopen. Drie keer brons, één keer zilver en één keer goud mogen terug naar AV Haarlemmermeer.

Op de zaterdag staan als eerste de 4x100 meter teams aan de start. Het dameskwartet in de opstelling van Merel Strijland, Bowien Jansen, Marjolein Bolten en Judy van der Drift sprinten naar een goede serietijd van 51.01 seconden. In de finale gaat nog een stukje sneller met verbetering van het clubrecord tot een tijd 50.86 seconden. De eerste bronzen medaille is binnen.

Ook de jongens junioren A nemen deel, maar hier gaat het bijna mis. Startloper Daniel Treep blesseert zijn hamstring tijdens de race. Op halve kracht weet hij het stokje toch door te geven aan Ivar Moinat. Die op zijn beurt weer een vallende atleet van een ander team moet ontwijken. Ondanks dat alles weten ze een nieuw clubrecord te lopen in 44.32 seconden. Gelukkig is de reserveloper David de Vries aanwezig. Hij zal Daniel in de finale vervangen als startloper. In de finale wordt er wederom sterk gelopen. De jongens A finishen als derde (brons) in verbeterde clubrecordtijd van 44.21 seconden.

Wat later op de dag staan de 4x400 meter op het programma met als eerste de jongens junioren B. In de opstelling met Joost Koldijk, Douwe Koldijk, Stefan van Langen en Timo Brandehof wordt er een prima race gelopen. Hun tijd van 3.38.93 minuten is een bronzen medaille waard. Daarna volgen de meisjes junioren B op de 4x400 meter. Als eerste start Merel Strijland gevolgt door Marjolein Bolten. Er is al achterstand opgelopen maar Merel van der Marel kan in haar race nog heel wat terughalen. Slotloopster Bowien Jansen loopt een bijzonder snelle ronde. De achterstand van 80 meter weet zij in 400 meter om te buigen naar een voorsprong van 20 meter. En dat levert een zilveren plak op in een tijd van 4.18.77 minuten.

ZWEEDS GOUD

Op de zondagmorgen staat de Zweedse estafette op het programma. De eerste loper gaat voor 400 meter van start, daarna een 300 meter, een 200 meter en een 100 meter. De jongens junioren A gaan als enige team van AV Haarlemmermeer van start. De opstelling is gewijzigd met Stefan van Langen als logische vervanger voor de geblesseerde Treep. Hij zal de laatste 100 meter voor zijn rekening nemen. Met sterke teams als Leiden atletiek en Atverni in de baan wordt het flink bikkelen. Ivar Moinat opent pijlsnel op zijn 400 meter. Een wat mindere wissel met Rutger Postma laat een gaatje vallen naar de Leidse loper. In de bocht krijgt Rutger het moeilijk met de loper van Atverni. Gelukkig kan hij zijn plaats houden en het estafette stokje doorgeven aan Timo Brandehof. Die loopt een fantastische 200 meter en weet de achterstand te minimaliseren. Als slotloper heeft de Stefan de schone taak om de laatste 100 meter nog flink door te trekken. Maar er blijft een prachtige tijd van 1.58.00 minuten op de klokken staan. Het is een flinke verbetering van het clubrecord. En de junioren weten zelfs het clubrecord van senioren van 2001 uit de boeken te lopen. In eerste instantie gaat het team er van uit dat ze zilveren plak gaan ophalen. Maar het blijkt dat winnaar Leiden atletiek is gediskwalificeerd en dat betekent dan toch goud voor het estafette team van AV Haarlemmermeer.