• De organisatie is in handen van Remco van Staveren en Gordon Manstra.

    Ton Hofstra Foto

1e Bockbiereditie op Landgoep de Kleine Vennep

HAARLEMMERMEER Hoppig Hoofddorp houdt in het weekend van 13 en 14 oktober twee dagen lang een laagdrempelig en kleinschalig bierfestival. Tijdens de eerste Bockbier editie op Landgoed de Kleine Vennep aan de Hoofdweg 1041, vlakbij de Calatravabrug, zal alles in het teken staan van Nederlandse speciaalbieren. Beer, bites en beats.

De toegang is gratis en iedereen vanaf 18 jaar is van harte welkom. Voor de kinderen is er een kinderspeelhoek. Remco van Staveren: "Het idee om een knus en persoonlijk bierfestival in de Haarlemmermeer te organiseren, is geboren uit passie. Ik heb zelf een drank- en biergroothandel en bezoek geregeld bierfestivals in het land. Waarom zou ik mensen hier in de Haarlemmermeer ook niet laten kennismaken met een bierfestival dacht ik op een gegeven moment. Dit festival organiseer ik samen met Gordon Manstra, die ik ken vanuit de evenementenwereld."

POSITIEVE REACTIES In februari van dit jaar vond de eerste editie plaats, het winterfestival. Dit werd gehouden op het Burgemeester van Stamplein in Hoofddorp. Een groot succes. "We ontvingen naderhand veel positieve reacties van het winkelcentrum, bezoekers en de gemeente Haarlemmermeer. Vervolgens werden we benaderd door de gemeente om ook een zomerfestival te organiseren ter promotie van Park 21. In juli organiseerden we de Zomereditie met camping en het aantal bezoekers was toen inmiddels verdubbeld. Sindsdien is alles in een stroomversnelling gegaan."

SEIZOENSGEBONDEN Van Staveren: "Ik ben zelf een Bockbierfan. Het is een echt seizoensbonden bier, wat het extra bijzonder maakt. De kleur van het bier varieert van robijnrood tot donkerbruin en heeft een volle smaak van karamel tot cacao. Het bier is wat zwaarder door het hogere alcoholpercentage van 6 tot 8 procent." Tijdens de Bockbiereditie zullen ongeveer zeven brouwers uit Noord- en Zuid-Holland zelf hun gebrouwde biertjes tappen. Een wie kan nou beter vertellen over de speciaalbieren dan de brouwers zelf? Op zaterdag is er ook een biersommelier aanwezig die de bieren zal beoordelen op smaak en aan wie bezoekers al hun vragen kunnen stellen. Bezoekers kunnen kennismaken met meer dan 40 speciaalbieren.

Daarnaast zijn er ook foodtrucks aanwezig. Wordt het friet of iets van de barbecue of toch een pannenkoek van bierbeslag? Het geheel wordt muzikaal aangekleed met live muziek, beide dagen vanaf 4 uur in de middag in de openlucht. Verschillende country-, bluegrass- en nederpopbands zullen vanaf een podium de sfeer verhogen in de landelijke setting met decoratie in de vorm van aardappelkisten en strobalen. Er is een grote flextent aanwezig en bij wat minder weer zullen de heaters warmte verspreiden. Bij slecht weer houden we het festival in de schuur op het landgoed. "Maar daar gaan we niet van uit, "aldus Van Staveren."De weersverwachtingen zijn goed."

STARTPAKKETTEN Voor 10 euro kan een startpakket bestaande uit 3 munten en een speciaal Hoppig proefglas worden gekocht op het festival. Tot aan de avond voor de Bockbiereditie kan via de website ook een van de voordeel startpakketten worden besteld. Voor meer info: www.hoppighoofddorp.nl.