• Eigen foto

Bijzondere fotografie en stenen beelden

BADHOEVEDORP In Galerie kunst 2001, gevestigd in het Dorpshuis van Badhoevedorp, is tot en met zondag 3 februari een expositie te zien met werken van Bas van der Poel en Ton van Os. Van der Poel maakt bijzondere fotografische kunst en Van Os stenen beelden. De tentoonstelling wordt zondag 6 januari om 16.00 uur geopend.

Bas van der Poel is een fotograaf met een passie voor de schoonheid van het verval. Hiervoor bezoekt hij plekken die normaal afgesloten zijn voor publiek om daar foto's te maken van 'the colors of decay'. Deze gebouwen kunnen leegstaande ziekenhuizen, vergeten boerderijen, afgesloten fabrieken, vervallen kastelen en landhuizen of verlaten kerken zijn.

Het bezoeken van de gebouwen is vaak gevaarlijk vanwege de staat waarin zij verkeren. Van der Poel gaat die uitdaging niet uit de weg voor die ene mooie plaat. Met zijn foto's probeert hij de mensen mee te nemen in de wereld van het verval en de sfeer neer te zetten zoals hij die voelde op de betreffende locatie, daarbij gebruik makend van natuurlijk licht. De serie 'De facto' is een serie welke gemaakt is tijdens zijn reis door Georgië en Abchazië, een voormalige provincie van Georgië, die zich in 1992 onafhankelijk verklaarde waarna een bloedige oorlog volgde. Zowel Georgië als Abchazië hebben zeer geleden onder de oorlog en het verval is daarin dan ook goed terug te zien.

Ton van Os volgde 15 jaar geleden een workshop beeldhouwen in steen. Hij vond het zo verrassend om een stuk steen te bewerken en de natuurlijke vorm van de steen te volgen en te combineren met scherpe geometrische lijnen dat hij het besluit nam zich hierin verder te ontwikkelen, onder leiding van Bert Venema (Haarlem) en Ester Velseboer (Vijfhuizen). De beelden in speksteen, albast, serpentijn en seleniet zijn abstract. Nadat de vorm definitief is geworden, begint de magie van het polijsten waarbij verrassende kleurnuances van de steen naar voren komen, die versterkt worden door de wasbewerking.

Meer informatie: www.galeriekunst2001.nl.