• Eugenie, Katja, Dinah, Ellen, Dennis en Danique en nog veel meer medewerkers weten het zeker: dit wordt een bijzonder seizoen.

    Jos van Rooijen

De Meerse viert feest

HOOFDDORP Wie een avond ontspanning wil, kan al 25 jaar een beroep doen op Schouwburg De Meerse, met als extra locatie Het Oude Raadhuis. Sinds vorig jaar hoort daar ook Het Cultuurgebouw Nieuw-Vennep bij. Samen bieden ze keus uit zo'n 340 voorstellingen. Dus: kies en geniet!

Het is pas mei 2018. Maar nu al staat vast dat het seizoen 2018-2019 (start in september) een heel bijzonder seizoen gaat worden. Want: Schouwburg De Meerse bestaat 25 jaar en dat heuglijke feit wordt op passende wijze gevierd: met een eigen theaterproductie 'Oliver Twist – Christmas Style.' Drie dagen achter elkaar, op 23, 24 en 26 december verrast De Meerse jong en oud met het door Charles Dickens geschreven verhaal waarin nu Dmitry Reijs, een 14-jarig multi-talent uit Haarlemmermeer, de sterren van de hemel speelt. De rol van de vileine Fagin wordt gespeeld door niemand minder dan Peter Faber.

"Net zoals al die andere voorstellingen", aldus Katja Brenninkmeijer, al weer 10 jaar verantwoordelijk voor de programmering van alle voorstellingen in De Meerse, Het Oude Raadhuis en nu dus ook in Nieuw-Vennep. "Want het zijn stuk voor stuk prachtige voorstellingen. In totaal zo'n 340 en daar zijn we best trots op. Daar zitten bekende namen bij als Brigitte Kaandorp, Youp van 't Hek, Freek de Jonge, Marc-Marie Huijbregts, Sonja Barend, Hugo Borst en Ilse Warringa, bekend van juf Ank (in Single Camping). Maar ook een aantal college-tours (onder andere mr. Gerard Spong), toneelvoorstellingen (Judas onder andere, Orkater en Helmert Woudenberg), kinder- en familievoorstellingen (zoals Buurman & Buurman, Dikkie Dik en De Dansers), theaterconcerten (denk aan Mathilde Santing, Van Dik Hout en Mr. Boogie Woogie), musicals (zoals Tineke Schouten, Stil in mij en Op hoop van zegen) en klassieke muziek (Pelgrim trio en Joost Willemze) films en beeldende kunst. Daarnaast zijn er nog de culturele gasten als Bootcamp, KLM Orkest, De Plankenisten, Muziekvereniging Excelsior en GIG 2018.
Net als vorig seizoen is er 'de serie met de programmeur' en de toneelavonden met (gratis) inleidingen, want de reacties daarop waren bijzonder positief. Reden genoeg om er mee door te gaan, want dat is toch wat je wilt, vindt Eugenie Schaefers, Coördinator Marketing: "Iemand een fantastische avond uit bezorgen."

De nieuwe brochure met Kaandorp in verrassende pose op de voorpagina is daar een prachtig hulpmiddel bij. In zo'n 130 pagina's komt een keur aan artiesten voorbij die ooit gestart zijn in Het Oude Raadhuis, die al meerdere keren op het podium hebben gestaan in De Meerse of die voor het eerst hun kunsten vertonen op één van de drie locaties. Waaronder dus de locatie Nieuw-Vennep waar een zaal beschikbaar is met 150 stoelen. Allemaal met maar één doel: de groeiende groep bezoekers vermaken die er op hun beurt gemiddeld het cijfer 8,5 voor geven.

Dat laatste is ook Erik Jobben niet ontgaan. In 1993 kwam hij nog als cabaretier voor het eerst in aanraking met de schouwburg (hij trad op in Het Oude Raadhuis), sinds 2 jaar is hij directeur van De Meerse. Hij roemt de kwaliteit en diversiteit van het programma-aanbod, de inzet en betrokkenheid van de medewerkers en staat – uiteraard – stil bij het jubileumjaar dat gevierd wordt met de speciale voorstelling van 'Oliver Twist'. De voorbereidingen daarvoor zijn al in 2017 gestart en vanaf januari dit jaar wordt er al volop gerepeteerd. "Dat wordt dus een hele mooie voorstelling in een omgeving die helemaal in Charles Dickens stijl zal zijn." Zijn aanbeveling in de nieuwe brochure: zorg dat je er bij geweest bent!

Beeldende kunst De Meerse is niet de enige plek in het Cultuurgebouw waar je kunt genieten van kunst en cultuur. Wat te denken van de Galerie, direct naast de foyer. De prachtige ruimte biedt een breed podium voor beeldende kunst. Schilder- en beeldhouwkunst, fotografie, videokunst, architectuur en installaties – ook in het nieuwe seizoen valt er veel te zien en te genieten, aldus Ellen Witsen Elias, programmeur beeldende kunst. "Loop binnen en geniet."
Bijvoorbeeld van de tentoonstelling 'Billy', een kunstzinnige kijk op het Ikea-meubel (mei /juni). De samenwerking tussen jonge en oudere kunstenaars die moet leiden tot nieuw werk (september). Twee educatieve tentoonstellingen, één over Leonardi da Vinci en één over mediawijsheid, waarbij samengewerkt wordt met Pier K. Theaterfotografie (december). "Het wordt weer een mooi seizoen.""

Oproep In de nieuwe brochure staat overigens ook een oproep naar theaterbezoekers die nog weten hoe het ooit begon in 1993 in Het Oude Raadhuis, de 'oude' De Meerse, de tijdelijke verhuizing naar bedrijventerrein De President (De Meerse Op Locatie), de verbouwing tot Het Cultuurgebouw toen er een kleine zaal bij kwam (2011) en de ingebruikname van de nieuwe De Meerse waar steeds vaker premières (en try-outs) plaatsvinden en waar ook (lokale) amateurgezelschappen hun kunsten kunnen vertonen. Het verzoek is die herinneringen op papier te zetten en op te sturen naar publiciteit@demeerse.nl. De leukste inzending wint 2 tickets voor een verrassingsvoorstelling.

Voorverkoop De nieuwe seizoensbrochure 2018-2019 is gratis af te halen bij de kassa van De Meerse. De voorverkoop (minimaal 3 voorstellingen) begint zaterdag 19 mei vanaf 9 uur. De losse kaartverkoop start zaterdag 26 mei vanaf 9 uur en loopt het gehele seizoen door.

Zie tevens www.demeerse.nl.