• Joris bij de Genieloods. - Het wordt een kleinschalig festival voor een groot publiek. Voor jong tot oud. -

    Trudy Witteman

Eetcultuur en cultuurhistorie komen samen Genieloods

VIJFHUIZEN Heel vaak was Joris van der Kleij al langs de Genieloods gekomen. Tot die ene keer toen alles op zijn plaats viel en hij er van overtuigd was dat het een fantastische locatie voor een culinair midwinterfeest zou zijn.

Wie Joris een beetje kent weet dat wat hij in zijn hoofd heeft, moet gebeuren. En dus wordt in de loods waar doorgaans exposities op het gebied van kunst plaatsvinden, op vrijdag 1 en zaterdag 2 februari een smulfeest gehouden onder de naam 'Foodfestival Genieloods'. Een prima opvulling voor de periode dat er in de loods geen tentoonstellingen worden gehouden, vond ook het bestuur van het Kunstfort dat bijzonder enthousiast is over het plan.

Hoe vaker Joris de Genieloods binnenwandelde, hoe enthousiaster hij werd. "Het is de mooiste binnenlocatie van de hele regio", zegt hij met grote stelligheid. "Echt zó gaaf. Maar weinig mensen kennen de historische loods die heel industrieel is. Daar ga ik op voortborduren. De Genieloods krijgt een winterse aankleding met winterse gezelligheid." Het foodfestival zoals hij het nu voor ogen heeft wilde de man die bekend is van eerdere succesvolle evenementen als Vijfhuizen Culinair, Dorpsstrand Vijfhuiizen en Eats & Beats, vorig jaar om deze tijd al houden, maar toen was het te kort dag.

Bij het foodfestival draait het om ambachtelijke hapjes in de vorm van streetfood, geserveerd vanuit een zevental kleine foodtrucks binnen en enkele buiten de loods: traditioneel Amerikaanse 'low and slow' gerechten van Smoking BBQ, verse homemade frietjes van De Bakfriets, krokante steenovenpizza's van de Pizzakeet. Met bijzondere drankjes (waaronder gin-tonic met de op het forteiland geproduceerde Tolmann's gin), speciale wijnen bij wijnbar C'est le Vin, Jopenbier van de tap en Knusz Koffie. En met sfeervolle muziek van Davinci.

Tijdens het evenement is het mogelijk kennis te maken met het Fort bij Vijfhuizen, een historische plek die deel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam en tegenwoordig een internationale kunstinstelling is. Op 2 februari zijn er rondleidingen en expressieve dansworkshops. Het foodfestival is op 1 februari van 16 tot 21.30 uur en op 2 februari van 14 tot 21.30 uur. De toegang is gratis.