Extra aandacht erfgoed in Monumentenweekend | Trekkerstocht door Hoofddorp

CRUQUIUS Tijdens Open Monumentenweekend wordt 9 en 10 september landelijk extra aandacht besteed aan ons cultureel erfgoed.

Haarlemmermeermuseum De Cruquius organiseert en participeert in allerlei activiteiten voor jong en oud op bijzondere erfgoedlocaties, met onder meer de prijsuitreiking voor het Haarlemmermeers monument van het jaar, gratis rondleidingen in Historisch Museum, Cruquius Museum en de Witte Boerderij en een ronkende trekkerstocht door Hoofddorp. Tijdens het Monumentenweekend gelden de reguliere toegangsprijzen voor Historisch Museum en Cruquius Museum, maar zijn veel van de aangeboden activiteiten gratis. Meer informatie is te vinden op www.haarlemmermeermuseum.nl.

LANDBOUWMACHINES Zaterdag 9 september rijdt een optocht van 40 bijzondere klassieke trekkers en tractoren tussen 10.00 en 11.00 uur door Hoofddorp. Om 11.00 uur arriveert de optocht bij molen De Eersteling voor de officiële opening van het Monumentenweekend door wethouder Derk Reneman. Daar zijn de tractoren en bijzondere landbouwmachines de hele dag te bewonderen.

MONUMENT VAN HET JAAR Eveneens zaterdag 9 september vindt om 13.00 uur de uitreiking van het Monument van het Jaar plaats in Cruquius Museum. Gemeente Haarlemmermeer wil met de prijs het erfgoed van de polder zichtbaar maken. Voor het thema van 2017 'Boeren, burgers en buitenlui' zijn genomineerd: boerderij Stad Zaandam, Café annex woonhuis aan de oostzijde van Hoofdvaart en het Oude Raadhuis. Iedereen is 9 september welkom in Cruquius Museum voor een van de gratis rondleidingen om 13.00, 14.00 of 15.00 uur. Zondag 10 september kunnen bezoekers zich laten verrassen door Living History met een museale en theatrale rondleiding, om 13.00 en 14.30 uur.

De Witte Boerderij (Hoofdweg 743) is 9 en 10 september tussen 11.00 en 17.00 uur open voor publiek. Bezoekers kunnen de Haarlemmermeerse fotocollectie bekijken of meedoen aan de workshop 'selfie tekenen' tussen 13.00 en 16.00 uur.