• _P8A0966.jpg

    kerry monteen

Filmhuis Het Oude Raadhuis

1947. Het is tijd voor de Britten om afstand te doen van hun heerschappij in India. Aan Lord Mountbatten de taak om toezicht te houden terwijl het land de eerste stappen richting onafhankelijkheid zet.

De jonge hindoe-bediende Jeet Kumar vindt het een eer om te mogen werken voor deze laatste Britse onderkoning van India. Hij wordt nog blijer met zijn positie als hij in het paleis zijn verloren liefde tegen het lijf loopt: de mooie moslimvrouw Aalia. Maar als er geweld uitbreekt tussen de hindoes en de moslimgemeenschap, loopt de liefde tussen Jeet en Aalia gevaar. Lord Mountbatten breekt zich het hoofd over een eventueel nieuw land, speciaal voor de moslims: Pakistan. Ondertussen moeten Jeet, Aalia, en de rest van de Indiase bevolking voor zichzelf bepalen of zij trouw zweren aan het India dat zij kennen, of aan Pakistan.

Viceroy's House is geregisseerd door Gurinder Chadha 'Paris, je t'aime'. De deling van Brits-Indië is altijd een onderdeel van haar leven geweest. Haar oorspronkelijk Indiase grootouders, die opgroeiden in een gebied dat nu onder Pakistan valt, zijn getuige geweest van de gewelddadige gebeurtenissen. De grote rollen in de film zijn voor Hugh Bonneville 'Iris', Gillian Anderson 'The Last King of Scotland', Manish Dayal 'The Hundred-Foot Journey' en Huma Qureshi 'Gangs of Wasseypur'.

De film is zondag 5 november te zien in Het Oude Raadhuis vanaf 20.00 uur. Kaarten van 8 euro zijn te resereveren via www.demeerse.nl of 023-5563707.