• Pien van Gerven

Hitmusical gaat bijna in première

HAARLEMMERMEER Nog minder dan een maand en dan gaat de musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat feestelijk in première. De castleden repeteren al sinds september en werken op dit moment aan de laatste puntjes op de 'i', voordat ze in januari 2019 vier keer spelen in de grote zaal van Schouwburg De Meerse.

Eén van die castleden is de 19-jarige Wijnand Gomes. In de musical speelt hij de titelrol van Joseph, die de bijzondere gave heeft om dromen te verklaren. Hij is de lieveling van zijn vader, tot jaloezie van zijn elf broers. Een mooie rol voor Gomes, die hiermee zijn eerste hoofdrol te pakken heeft.
“Ter voorbereiding op de rol heb ik me verdiept in de muziek en het script van de voorstelling en ben ik alles gaan lezen wat maar enigszins te maken heeft met de voorstelling of de makers."

In zijn rol als Joseph staat Gomes bijna de hele voorstelling op het toneel. Dat zorgt, naast de lastige zangpartijen, ook nog voor een extra uitdaging. "Ik ben continu zichtbaar, dus elk woord dat wordt gezongen, slaat ook op mij en moet ik op reageren. Het is dus belangrijk om de rol goed te kennen: om te weten wat er in de vorige scène allemaal is gebeurd, waar je naartoe moet werken en wat je relatie is tot de anderen in het stuk."

De 18-jarige Floortje van den Akker is één van de vijf Vertelsters van het verhaal. "Het is een onwijs gave vrouwenrol en de manier waarop wij het nu invullen, met vijf Vertelsters in plaats van één, werkt heel goed." Van den Akker, die eerder al te zien was als Louisa von Trapp in de musical 'The Sound of Music' van Stage Entertainment, droomt van een carrière als musicalactrice. "Toen ik op Facebook de auditieoproep zag voor Joseph heb ik mij gelijk opgegeven en auditie gedaan. Later hoop ik hier mijn beroep van te kunnen maken en te spelen in grote Nederlandse musicals. Wie weet mag ik nog eens in het buitenland op de bühne staan; Londen, New York of Duitsland. Dat lijkt me echt te gek!"

Niet alleen voor de cast is het een feest om de voorstelling te spelen; ook het publiek gaat vrolijk de zaal uit volgens Van den Akker. “Het is echt een vrolijke musical voor alle leeftijden. Het is 60 minuten lang in een hoog tempo gáán. Meestal zit er wel ergens een dip in een musical, maar dit is zo krachtig, waardoor je geen minuut je aandacht verliest. Als je aan het eind van de voorstelling de zaal verlaat, kom je er zeker weten blij uit!"

Volgens Gomes draagt ook de muziek van de show daaraan bij. "Muzikaal is de voorstelling onwijs divers. Van musical, klassiek en reggae tot aan scheurende gitaren en rock-‘n-roll. Dat maakt de voorstelling heel verrassend."

En zijn enthousiaste verhaal wordt door de overige castleden volmondig gedeeld. Ook zij kunnen maar één conclusie trekken: “Kom kijken!”


Op 12, 13 en 20 januari 2019 is de Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat te zien in de grote zaal van Schouwburg De Meerse. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.demeerse.nl of door te bellen naar de kassa van De Meerse via 023-5563700.