Hoofddorp krijgt nieuwe Galerie De Tuinkamer

HOOFDDORP Er is lang en goed over nagedacht. Er is maanden aan gewerkt. Vrijdag 23 september wordt het aan de buitenwereld getoond, want dan is de officiële opening. Vanaf dat moment is Hoofddorp een galerie rijker die luistert naar de naam De Tuinkamer. En initiatiefnemers Els en Piet Dees hebben een woning die klaar is voor de toekomst.

Mensen ontmoeten, kunstenaars een kans geven, actief deel blijven uitmaken van de maatschappij,  bijdragen aan een goed doel en zorgen voor blijvend woongenot. Dat zijn de drijfveren waarom Els en Piet Dees besloten hun huis te verbouwen tot een galerie annex beeldentuin. Kunstenaars krijgen daardoor, midden in een woonwijk, een unieke locatie om hun werk te exposeren. Terwijl de bewoners door de aanpassingen in hun huis, garage en tuin meteen een potentiële kangoeroewoning hebben gekregen.

Niet dat ze die functie meteen willen toepassen, maar mocht het ooit zo ver komen, dan... "Het idee voor dit type woning, komt", aldus Piet Dees, "uit het regeerakkoord maar het is volgens ons meer bij het idee gebleven dan dat het op grote schaal is doorgevoerd. Eigenlijk wel jammer, want het idee achter de kangoeroewoning past prima in de wijze waarop nu gedacht wordt over zorg en langer zelfstandig wonen."De kangoeroewoning bestaat namelijk uit twee, aan elkaar gekoppelde wooneenheden waarin alle voorzieningen zijn om zelfstandig te wonen (denk aan woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer) aanwezig zijn. In het ene deel woont de zorgvrager, in het ander deel (de'buidelwoning') woont de zorggever. Een tussendeur maakt het mogelijk dat zorgvrager en zorggever bij elkaar kunnen komen."Op dit moment is er geen noodzaak om de woning te delen. Beter nog: we zijn nog volop met van alles bezig en dat willen we ook zo lang mogelijk blijven. Vandaar deze galerie. Maar we kunnen niet in de toekomst kijken", geeft Els Dees aan. "Zodra de noodzaak er wel is, kunnen wij hier tenminste blijven wonen."

Tot die tijd voldoet de 'extra' ruimte uitstekend als galerie De Tuinkamer, inclusief beeldentuin als onderdeel van de opnieuw ingerichte tuin. Hier start officieel op vrijdag 23 september de eerste expositie onder de titel 'Kunst inspireert'. Drie kunstenaars, Erika Bellander, Dagmar Schneider en Elly Sonke, geven daar, op verschillende wijze, invulling aan.

Zo is de computer art met 3D fractals van de zweedse Erika Bellander geïnspireerd door haar beleving van de natuur en haar ideeën over universeel burgerschap. Dagmar

Schneider (beeldhouwer) vindt haar inspiratie in het materiaal waarmee ze werkt en in de mensen die een opdracht voor een kunstwerk geven. De rode draad in het werk van Elly Sonke (edelsmid) is de interactie tussen mens en omgeving, zowel materieel als immaterieel.

De werken zijn te koop. In overleg met de exposanten gaat een deel van de opbrengst naar Justice and Care, een stichting die opkomt voor verkrachte vrouwen in India en elders.

Voor meer informatie, zoals de openingstijden, zie www.galeriedetuinkamer.nl.