• Schiedam, 29-01-2015. Voorstelling "Inside Out" van Conny Janssen Danst.
    Foto:Leo Van Velzen

    Fotografie/© Leo Van Velzen 201

IJzersterk ensemble in remake van Inside Out

HOOFDDORP Na een succestour in 2015 langs volle zalen, en een nominatie voor een Zwaan - de dansvakprijs van Nederland - is Inside Out terug in het theater. Met livemuziek van een vierkoppig ensemble onder leiding van singer-songwriter iET.

Voor Inside Out liet choreografe Conny Janssen zich inspireren door de term Exploded Drawings, driedimensionale constructietekeningen en de gedachte dat iets moet worden opengebroken om te ontdekken wat achter de façade speelt. Het zijn metaforen voor systemen, maar ook voor de soms dwingende dynamiek binnen groepen mensen.

In Inside Out gaat zij op zoek naar onderhuidse levens, naar de rol van het individu in de complexiteit van een massa. Naar het kleine detail in het grote geheel. Pas als het harde pantser openscheurt kan het eigene zich openbaren.

Conny Janssen ziet het opnieuw uitbrengen van bestaand werk als een kans om repertoire verder te ontwikkelen. Niet alleen andere dansers, ook emotionele afstand en de ervaring van nieuwe creaties beïnvloeden de manier waarop zij haar eigen werk bekijkt. De hernieuwde versie van Inside Out is daarom geen nostalgische terugblik, maar het resultaat van een vitaal nieuw creatieproces met andere dansers en ruimte voor nieuwe keuzes. Naast een dansersensemble bestaande uit jonge talenten en bekende gezichten, stelt Janssen voor Inside Out een verrassend muzikaal gezelschap samen, geleid door singer-songwriter/muzikante iET en gitarist/multi-instrumentalist Budy Mokoginta. In samenwerking met toetsenist Thierry Castel en cellist Keimpke Zigterman spelen zij nieuwe composities waarin vooral de stem van iET met al haar klanken naar het binnenste van de dansers leidt.

Inside Out is woensdag 7 maart te zien in de grote zaal van De Meerse vanaf 20.15 uur. Kaarten van 23,50 euro zijn verkrijgbaar via www.demeerse.nl of 023-5563707.