• Jan Aukes

Landenthema Engeland bij Route 65

HAARLEMMERMEER 'De Engelsen zijn dol op gebak. Stel, u krijgt de opdracht een taart te maken voor het Engelse koningshuis', begint de aankondiging van de startbijeenkomst in het programmaboekje. 'De winnaar krijgt de Route 65 Engeland Thuisbakker Award. Eén van de activiteiten voor senioren in de maand maart, naast workshops, voorstellingen en lezingen die worden aangeboden in het kader van het Route 65 landenthema Engeland, in Het Cultuurgebouw, Het Oude Raadhuis en Pier K Nieuw-Vennep.

'Maak een ronde taart van maximaal 30 centimeter met crème vulling, een royal topping en opgemaakt met Engelse allure,' is de opdracht. De taarten worden beoordeeld door een deskundige jury. Voor de thuisbakdeelnemers geldt een speciale toegangsprijs voor deze startbijeenkomst, waar bovendien een pubquiz wordt gespeeld, thee wordt gedronken en natuurlijk taart wordt gegeten.

WORKSHOPS Bij de schilderworkshop kunnen deelnemers zich dit keer laten inspireren door de Britse kunstenaar William Turner, beroemd geworden als schilder van kleur, licht en atmosfeer. Hij is één van de belangrijkste kunstenaars van de Engelse romantische school. Tijdens de workshop Wedgwood wordt er kennis gemaakt met de verschillende stijlen uit dit eerste Engelse aardewerk en porselein concern. Nieuw is de hoedenworkshop van basismodel tot Ascot creatie, die desgewenst tijdens de slotbijeenkomst gedragen kan worden.

LEZINGEN Bureau Boeiend is weer terug, dit keer met een lezing over Engelse kunst in de negentiende eeuw, Karin Quint geeft een lezing over het Engeland van Jane Austen. Op 9 maart gaat voor de derde keer de Route 65 Leesclub van start. 'De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry' van Rachel Joyce wordt gelezen. De boekbespreking is op 6 april.

MUZIEK Met singer/songwriter Dennis Kivit kan men op 8 maart mediteren en samen mantra zingen met behulp van de mooiste Beatlesliedjes. Ook tijdens de slotbijeenkomst zal hij aanwezig zijn met 'Klassiek ontmoet pop', samen met dirigent Erik Waerts en zijn orkest. Op verschillende locaties zijn er films en tijdens het Fashion weekend in Hoofddorp Winkelstad zullen in Het Cultuurgebouw vijf documentaires te zien zijn over beroemde Engelse mode-iconen.

TUDORPARK Op 21 maart is er een rondleiding met landschapsarchitect en stedenbouwkundige Martine van Vliet door de Hoofddorpse wijk Tudorpark, met zijn karakteristieke Engelse Tudor bouwstijl.

CULTUURPARTICIPATIE In 2015 trok het Fonds voor Cultuurparticipatie door Nederland met het project de Karavaan, Kunst voor het Leven, met als doel cultuurparticipatie en -educatie van ouderen te vergroten. In februari dat jaar deed de Karavaan Hoofddorp aan, met Hedy d'Ancona, die toen als ambassadeur en dagvoorzitter zei: "Als mensen in een groepje schilderen, toneelspelen, zingen, dansen en luisteren dan zijn ze samen. Zo werkt kunst verbindend. Bovendien voelen ze zich beter, worden actiever en nieuwe hobby's en talenten worden ontdekt." Maar in Het Cultuurgebouw werd ongeveer tegelijkertijd gewerkt om met dezelfde doelstellingen iets te ontwikkelen voor 65-plussers. "We wilden iets nieuws, niet alleen gebaande paden bewandelen, maar aanzetten tot actieve cultuurparticipatie," zegt programmamaker Ineke de Vries, die ook nu nog werkt met het Route 65 vrijwilligersteam, "toevallig kwam Cool Heerhugowaard met het concept Route 65, dat als gedachtegang en logo werd overgenomen door Het Cultuurgebouw en waaraan vervolgens een eigen invulling werd gegeven."

In maart 2015 werd begonnen met het ontwikkelen van de eerste Route 65 editie in Haarlemmermeer. Programmamakers Tineke Tromp en Ineke de Vries en Femke Peijnenburg van Marketing en Communicatie vormden met een aantal 65-plus vrijwilligers de Route 65 denktank en in november van dat jaar kon Route 65 Frankrijk worden gepresenteerd, met de hele maand, overdag, voorstellingen, workshops, lezingen en films. Jaarlijks in maart en november volgden sindsdien de landenthema's Duitsland, USA, Italië en Indonesië. In maart dit jaar is Engeland de zesde editie. "Ik ben nog steeds blij met Route 65," zegt De Vries, "het is een feest om deze leeftijd wat te kunnen bieden met dit programma."

Programmaboekjes zijn af te halen in Het Cultuurgebouw en onder andere in buurthuizen. Kaartjes zijn te koop bij de kassa of te bestellen via www.hetcultuurgebouw.nl Bij Het Oude Raadhuis en Pier K Nieuw-Vennep zijn kaartjes alleen op locatie te koop vlak voor de voorstelling of activiteit.

Foto: Het vrijwilligersteam van Route 65 met Ineke de Vries en Femke Peijnenburg van Het Cultuurgebouw is al helemaal in de stemming voor het landenthema Engeland. Foto: Jan Aukes