• Jos van Rooijen
  • Pr.

Let the music talk!

Podium Duycker start in januari een geheel nieuw initiatief 'Music Talks!'. Een mix van College Tour, Zomergasten en Top 2000 café waarbij de muzikanten én het publiek volop aan het woord komen tijdens een muzikaal avondje uit. 

Boeiende gesprekken met bekende artiesten die ook nog eens optreden 'before a live audience' dat mag meepraten. Met die insteek begint Podium Duycker in januari aan een geheel nieuwe manier van 'genieten van muziek'. De titel: Music Talks! En zangeres Anneke van Giersbergen bijt het spits af. Zij treedt op, deelt handtekeningen uit, laat zich interviewen over haar persoonlijke leven, ambities, inspiratiebronnen en (artistieke) keuzes en beantwoordt vragen uit het publiek. Bezoekers krijgen, in een ontspannen setting, een zo compleet mogelijk beeld van de persoon en artiest Anneke van Giersbergen.

 

Bijzonder Initiatiefnemers zijn Freek Kroesbergen (freelance programmeur bij Podium Duycker), interviewer en gastheer Patrick Lamberts (freelance muziekjournalist voor onder meer Musicmaker, Aardschok, The Legacy Of Music, Gitarist en Lust For Life) en Onno Blom (progammeur en promotor bij Poppodium Duycker).

Freek: "Achter de meeste songs, albums of artiesten zit wel een bijzonder verhaal. Muziekfilms en -documentaires op Netflix, afleveringen van Het Uur van de Wolf en ook de lesjes van Leo Blokhuis tijdens Top 2000 A Gogo, ik kan er geen genoeg van krijgen. Zulke verhalen geven een veel interessanter beeld van een artiest - of eigenlijk de mens áchter die artiest - dan het gemiddelde interview. We organiseren in Duycker ook vaak clinics met muzikanten - waarbij het gaat om de beheersing van het instrument. Als je geluk hebt, hoor je soms nog wat verhalen uit de tourbus. Ik dacht: wat als we zo'n clinic nu eens zouden mixen met de ingrediënten van bijvoorbeeld Zomergasten, de publieksvragen van College Tour en de sfeer van dat Top 2000 café?"

Onno: "Freek en ik zijn al jaren samen bezig in de muziek en dit idee van Freek en Patrick sluit aan bij hoe ik creatief wil programmeren in Duycker. Daarnaast zijn we in Het Cultuurgebouw al langer bezig met vergelijkbare initiatieven, zoals 'Het Gesprek' en literaire diners. Music Talks! heeft de focus op muziek en sluit daar goed op aan. Mensen - en in dit geval muzikanten - hebben vaak mooie verhalen."

 

Keuzes Patrick: "We willen fans, muzikanten en andere geïnteresseerden een duidelijk beeld geven van de persoonlijke drijfveren, inspiratiebronnen en uitdagingen van de artiest. Niet alleen om iedereen de kans te geven om zijn of haar idool beter te leren kennen, maar ook om te laten zien wat het daadwerkelijk inhoudt om een muzikant te zijn en welke keuzes ze in het leven moeten maken. Veel van het harde werk dat muzikanten soms dagelijks moeten leveren blijft ongezien. Dat geldt ook voor de offers die ze moeten brengen: zoals het missen van verjaardagen van naasten of de eerste stapjes van hun kind omdat ze op tournee zijn. Music Talks! heeft tot slot een entertainend karakter. Samengevat: we willen mensen inspireren en vermaken, en - als het even kan - ook iets bijbrengen en raken."

Freek: "Patrick is muziekjournalist, Onno en ik boeken en promoten bands. Wij weten al wel een beetje hoe het wereldje achter de schermen eruit ziet. Met Music Talks! zou ik de mythische sfeer die daaromheen hangt een beetje willen afbreken. Tegelijk hoop ik dat we inzage krijgen in de creatieve geest van de artiest, daar waar de muziek vandaan komt. De wereld achter het liedje, die wil ik openbreken."

Onno: "Ik sluit me hierbij aan. Vroeger wilde ik al weten hoe een artiest precies een artiest wordt en wat het inhoudt om een artiest te zijn en wij gaan nu mensen de gelegenheid geven om daar achter te komen."

 

Avondvullend Patrick: "Het wordt echt een avondvullend programma met een uitgebreid interview over uiteenlopende zaken, zoals Anneke's jeugd en haar ambities, creatieve inspiratiebronnen en grootste uitdagingen. En het publiek mag vragen stellen, dus het is niet alleen luisteren."

Freek en Onno: "Het wordt een speciale avond voor de fans en geïnteresseerden en niet te vergeten voor Anneke zelf. En dat voor zo'n bescheiden bedrag." Over de inbreng van Anneke zelf laat Patrick weten dat zij een ervaren artieste is die veel interviews heeft gedaan en daar nog altijd lol in heeft." Ze is altijd openhartig en spontaan en heeft in een voorgesprek al aangegeven dat ze dit soort initiatieven heel leuk vindt. Ze kijkt er dus erg naar uit. Leuk voor ons: we mogen haar alles vragen!"

Over het vervolg laten Patrick en Freek weten dat zij diverse kandidaten op het oog hebben."Als alles lukt zoals we dat voor ogen hebben, willen we Music Talks! een paar keer per jaar organiseren. Daarbij houden we ons niet aan één specifiek muziekgenre en gaat het niet alleen om Nederlandse muzikanten."

De eerste Music Talks! is op donderdag 11 januari 2018 en begint om 20.30 uur (tot 23 uur). Deur open vanaf 20 uur. Locatie is Podium Duycker, Raadhuisplein 5 in Hoofddorp (onderdeel van Het Cultuurgebouw). Entree: 荤30,- (voorverkoop) / 荤35,- (aan de deur), prijs incl. drie drankjes en borrelhapjes. Zie tevens www.duycker.nl.

Anneke van Giersbergen is bekend van onder meer VuuR, Ayreon, The Devin Townsend Project en The Gathering.