• Martika de Sanders
  • Richard Ahlstr+Âm 2

Meer Jazz wordt 'TAKE OFF Music Event'

HOOFDDORP Trouwe festivalbezoekers weten dat Meer Jazz met zijn tijd meegaat. Al van het begin af aan zijn er aanpassingen in de programmering, in de vormgeving van de International Big Band Competition en in de festivalambiance. Aankomend festival is de organisatie nog een stapje verder gegaan en gaat het Meer Jazz Festival verder onder naam TAKE OFF Music Event. Het eerste TAKE OFF Music Event is op vrijdag 9 en zaterdag 10 juni, met als slot de traditionele oecumenische gospeldienst op zondag 11 juni.

De nieuwe naam geldt alleen voor wat voorheen het Meer Jazz Festival was. De naam Meer Jazz wordt wel gehandhaafd voor de organisatie als zodanig en voor alle andere activiteiten, zoals de Meer Jazz Cafés en de Meer Jazz Specials.

Het muziekaanbod wordt steeds breder. Logisch, want jazz is een dynamisch begrip en over en weer zijn er tal van invloeden met andere genres. Gezien de verwachte belangstelling voor de zogenoemde topconcerten heeft Meer Jazz-voorzitter Loet van der Lee tijdens de Nieuwjaarsspecial op 8 januari vast een tip van de sluier opgelicht. Zo zullen bekende artiesten als ZO! Gospel Choir, Mathilde Santing, trio Kraak & Smaak en Edsilia Rombley & All Female Band hun opwachting maken. De volledige programmering - ook van de International Big Band Competition - wordt in het voorjaar bekend gemaakt.

TOPCONCERTEN Het breed geprogrammeerde TAKE OFF Music Event is gratis toegankelijk; alleen voor de topconcerten wordt ook dit jaar een bescheiden entreegeld gevraagd van €15,00 per persoon per optreden. Er zijn dit jaar geen vier, maar zes topconcerten. Er is korting mogelijk voor het bezoeken van meer concerten op één dag.

Op vrijdagavond 9 juni treedt het befaamde ZO! Gospel Choir op in de Grote Zaal van Schouwburg De Meerse. De naam van een speciale gastzangeres wordt eind januari bekend gemaakt.

In de Kleine Zaal maakt Mathilde Santing - goede wijn behoeft geen krans - haar opwachting met songs van Joni Mitchell.

In de grote zaal van Podium Duycker het spraakmakende trio Kraak & Smaak. Zij treden op met hun Live band en waren eerder succesvol op grote internationale podia als Sziget, Coachella, Pinkpop, SXSW, Glastonbury en Exit.

Op zaterdagavond 10 juni treedt Edsilia Rombley & All Female Band op in de Grote Zaal van Schouwburg De Meerse van 21.45 tot 23 uur. Vorig jaar stond zij in de programmering van de schouwburg en vervolgens regende het verzoeken om haar ook voor Meer Jazz te programmeren.

In de grote zaal van Podium Duycker - ook op veler verzoek - superfunk met de Brooklyn Funk Essentials. Van 23.15 tot 00.30 uur. In hun voorprogramma staat het Broken Brass Ensemble.

EN VERDER… Alle andere concerten zijn gratis toegankelijk. Vooruitlopend op de officiële bekendmaking vast een paar klinkende namen: Las Chicas Del Barrio, Marutyri, Amsterdam Brass, Uncle Sue, Bart Lust Quintet, Tim Welvaars met een 'Toots Memorial Concert' en Mark de Jong & Latineo.

Ook zijn er gratis toegankelijke workshops en masterclasses onder leiding van enkele van de beste Nederlandse jazzmuzikanten: een masterclass trompet door Loet van der Lee, een masterclass gitaar onder leiding van Eef Alberts (hij speelt tevens met zijn eigen trio) en een workshop trombone onder leiding van Bert Boeren.

Kaarten voor de topconcerten zijn te verkrijgen via de kassa van Schouwburg De Meerse maar ook alvast te reserveren door een mail te sturen naar info@meerjazz.nl.