• pr

Met Waterkoets op bezoek bij Waterbazen in Cruquius Museum

CRUQUIUS Per 'waterkoets' van het Spaarne in Haarlem naar het Cruquius Museum, het kan vrijdag 21 juli. Onderweg vertelt een gildegids over het water, waterbeheer in verleden, heden en toekomst in de regio Haarlem.

Aan boord kunnen de gasten genieten van een lunch, om vervolgens in Cruquius Museum de tentoonstelling over de Waterbazen te bezoeken en een demonstratie te krijgen van de grootste Cornish stoommachine ter wereld.

TENTOONSTELLING Aanleiding voor het arrangement is de tentoonstelling Waterbazen, te zien in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem, het Rijnlandshuis in Spaarndam en Cruquius Museum in Cruquius. Op deze drie belangrijke 'waterplaatsen' in en rond Haarlem is deze tentoonstelling van Rijkswaterstaat en de Waterschappen te zien over het waterbeheer in verleden, heden en toekomst en aan de huidige gevaren van de klimaatverandering.

WATERBAZEN Waren het eind 18de en begin 19de eeuw de grote waterbazen Christiaan Brunings en Frederik Willem Conrad, betrokken bij (de oprichting van) Rijkswaterstaat, daarvoor was het de waterbaas Nicolaus Samuelis Cruquius (1678 - 1754) als waterbouwkundige wiens naam verbonden is aan het gemaal dat gebouwd werd voor de drooglegging van Haarlemmermeer midden 19de eeuw en waar een bezoek aan wordt gebracht. De tentoonstelling loopt tot 17 september. De vaartocht start om 10.30 uur. Rond 13.30 uur zijn de gasten weer terug.

weer terug. Op- en afstappen aan de overkant van het Teylermuseum, Korte Spaarne tegenover nummer 23 (links van de Gravenstenenbrug). Kosten van dit arrangement, inclusief koffie en thee aan boord, zijn 25 euro per persoon met museumkaart, 30 euro zonder museumkaart. Voor 7,50 euro kunnen de gasten een lunch bijboeken. Aanmelden kan via info@dewaterkoets.nl. Dit arrangement is ook op aanvraag voor groepen van acht tot vijftien personen te boeken. Meer informatie is verkrijgbaar via www.dewaterkoets.nl.