• Ronald Sekan

Openluchtbioscoop op Kunstfort Vijfhuizen

Frans Witteman

VIJFHUIZEN Vier zwoele zomeravonden lang genieten van een film op het Kunstfort bij Vijfhuizen. Buitenbios BLOB is open van 6 tot en met 9 september en is gratis toegankelijk.

De programmering omvat een korte kunstfilm, gevolgd door een hoofdfilm. Volgens traditie blijven de titels een verrassing. Wat de organisatoren wel willen verklappen is dat in ieder geval één avond de film aansluit bij de Kunstfort-programmering van dit jaar welke geïnspireerd is op sciencefiction. Elke avond start de film na zonsondergang, zo rond 20.45 uur. Inloop is vanaf 20.00 uur.

De filmtitels worden uitsluitend gecommuniceerd via de mail en op de facebookpagina van het Kunstfort. Bezoekers die het programma willen weten of zich willen aanmelden voor een voorstelling - niet verplicht, maar wel handig voor de organisatie - kunnen een email sturen naar initiatiefnemer Mariken Straat via blob@kunstfort.nl. De buitenbios heeft plaats bij de kunstinstallatie BLOB, die zich bevindt op het buitenterrein van het Kunstfort, aan de noordwest kant van het fortgebouw. Er is bewegwijzering naar de locatie. In geval van slecht weer wordt op de facebookpagina van het Kunstfort en via de BLOB mailinglijst gemeld of de avond wel of niet doorgaat. Dit gebeurt om uiterlijk 12 uur op de dag van de geplande vertoning. Op het terrein zijn stoelen, banken, fleece-dekens, kussentjes en kleden aanwezig. Maar voor de zekerheid zelf iets warms meenemen kan geen kwaad. De buitenbios is in 2012 ontstaan uit een buurtproject van bewoners uit Haarlemmermeer en het Kunstfort. Bezoekers leveren zelf een leuke bijdrage, bijvoorbeeld in de vorm van (zelfgemaakte) culinaire versnaperingen die tijdens de filmavond worden aangeboden en het schenken van drankjes. Er zijn gesponsord biologisch bier van brouwerij Gulpener, koffie en thee, wijntjes, (home made) frisdrank en sapjes verkrijgbaar en op sommige avonden zullen er gratis hapjes worden aangeboden. Zelf een hapje en een drankje meenemen is geen enkel probleem.

Ondermeer de gemeente Haarlemmermeer en Stichting Liniebreed Ondernemen maken Buitenbios BLOB mogelijk.