• Gombe, Tanzania - Jane Goodall and infant chimpanzee Flint reach out to touch each other's hands. Flint was the first infant born at Gombe after Jane arrived. With him she had a great opportunity to study chimp developmentóand to have physical contact, which is no longer deemed appropriate with chimps in the wild. The feature documentary JANE will be released in select theaters October 2017. (National Geographic Creative/ Hugo van Lawick)

    Hugo van Lawick

Romantische film over de jonge jaren van Jane Goodall

HOOFDDORP Een film over de jonge jaren van Jane Goodall. Wonderschoon in de warme en tedere beeldenpracht van haar grote liefde, de Nederlandse natuurfilmer Hugo van Lawick, maar ook in haar intense liefde voor de chimpansees en haar werk.

Nooit eerder waren deze beelden over Jane's beginjaren, haar grote wetenschappelijke doorbraken en de opbloeiende liefde tussen haar en Hugo te zien. Pas in 2014 werd de filmische schat, meer dan honderd uur aan prachtig warm en teder 16mm-materiaal, teruggevonden in de archieven van National Geographic.

Als 26-jarige secretaresse krijgt Jane van paleontoloog Leakey de kans om naar Afrika te gaan, haar grote droom. Zonder enige ervaring, kennis of wetenschappelijke opleiding ('een open geest, een passie voor kennis, geduld en liefde voor dieren' waren de vereisten) trekt zij, samen met haar moeder, naar de wildernis om de allereerste onderzoeker naar apengedrag in het wild te worden.

Het zijn paradijselijke en bijna onwerkelijke beelden. Met een in onze ogen ongekende naïviteit benaderen zij en Hugo de chimpansees en de gevaren in de wildernis. Het zijn de jaren zestig en in meerdere opzichten lijkt de wereld nog onschuldig.

Brett Morgen, bekend van onder andere 'Cobain: Montage of Heck', kreeg de droomopdracht om er een film van te maken. Philip Glass componeerde de muziek. Samen met het nuchtere commentaar van de oude Jane Goodall (nu 83) creëerden ze een bijzonder ontroerende en wonderbaarlijke film, zondag 11 februari om 20.00 uur te zien in Het Oude Raadhuis. Kaarten van 9 euro (inclusief drankje) zijn verkrijgbaar via www.demeerse.nl of 023-5563707.