• Rob van Dijk achter zijn geliefde vleugel

    Ria Meuleman

Trumpets of the Lord viert 50-jarig bestaan met concert in Meerse

HOOFDDORP Het Hoofddorpse koor Trumpets of the Lord viert haar 50-jarige bestaan met een groot concert op 12 april in De Meerse. Bijzonder is, dat het koor al die jaren al wordt begeleid door oprichter/dirigent Rob van Dijk. Mede door de komst van het gerenommeerde Poolse orkest The Young Krakow Philharmonic belooft het een fantastisch concert te worden.

Met het lustrumconcert wordt een dubbel jubileum gevierd, want Van Dijk heeft inmiddels de 75-jarige leeftijd bereikt. Maar net als het koor is hij nog net zo bevlogen en bruisend als in de begintijd.

GOSPELTJE Van Dijk dirigeerde al toen hij 16 á 17 jaar was en stond al snel voor drie jongerenkoren. "Met gospels en negrospirituels kwamen we in de kerken. Met de Rivals ging ik het hele land door. Heel veel mensen waren enthousiast. Vanuit diezelfde sfeer is de Trumpets ontstaan. Het ritme sprak de jeugd aan. Het begon toen we met Spirit uit Amstelveen in de kerk zongen op de Aalsmeerderweg in Rijk. 's Avonds bij een jeugddienst, ik sleepte een orgeltje mee. Na afloop werd er bij rozenkweker Van der Heuvel in schuur de Vluchtheuvel met de jongelui nagepraat. Daar ontstond het idee voor een nieuw jongerenkoor. De heer Meijer van het schildersbedrijf uit mijn woonplaats Rijsenhout nam het initiatief. Minstens veertig leden, met minder wilde ik niet beginnen, maar het waren er meteen al vijftig. Op woensdagavond kon ik en we vonden repetitieruimte. We begonnen met het eenvoudige gospeltje Go down Mozes. Iedereen moest even voorzingen en na de pauze studeerden we het in."

CARPE DIEM Het was het begin van iets wat een halve eeuw later nog springlevend is. Na het eerste concert in 1971 volgden vele in binnen- als buitenland. Regelmatig met bekende artiesten. De optredens zijn voornamelijk in kerken. Onder de negentig leden zijn enkele vanaf het eerste uur, een vaste kern al zo'n 25 á 30 jaar. De hechtheid is groot. Plezier in het zingen en lief en leed worden gedeeld. Dynamiek, enthousiasme en overtuigingskracht zijn van toepassing op het koor, dat Van Dijk op bezielende wijze en met een groot gevoel voor humor leidt.

Met zijn onmiskenbare mimiek, die van alles duidelijk maakt. "Het koor is kwalitatief heel goed en ook erg gezellig en (lachend) een zootje". Het repertoire breidde uit met composities van Andrew Lloyd Webber, stukken uit de Messiah en (reli)musicals. Van Dijk zit boordevol anekdotes, raakt niet uitgesproken. Over zijn jeugd in Amsterdam, broer en pianist Louis van Dijk, de koren, de vele arrangementen die hij schreef en jaren muziekles geven op basisscholen in Haarlemmermeer. Met 65 jaar moest ik helaas met pensioen".

CARPE DIEM Hij geniet van zijn werk. "Met mensen omgaan is zo leuk en het is fijn als het publiek geniet". Op zijn 75ste maakt hij werkweken van zo'n 60 á 70 uur. "Alles heeft te maken met gevoel en uiting, als je dat niet heb, gaat het niet. Ik studeer nog elke dag achter de vleugel en met plezier. Hoe lang nog? Tot ik omval. Carpe Diem". Meer informatie staat hier en hier.

Ria Meuleman