• Eén van de pareltjes van Karel Schrooyen is de klompen-kerstgroep.

    Karel Schrooyen
  • Pieter Dhaeze

Unieke kerstgroepen

HOOFDDORP “Hoeveel kerstgroepen ik precies laat zien? Dat hangt ervan af hoeveel ik er in mijn auto krijg. Ze zijn kwetsbaar, je moet er voorzichtig mee omgaan. Daarom kom ik ze zelf brengen”, aldus Karel Schrooyen.

De grafisch ontwerper uit Wouw (tussen Bergen op Zoom en Roosendaal) komt binnenkort naar Hoofddorp om een bijdrage te leveren aan een expositie van bijzondere kerstgroepen in het Fundament. Deze ontmoetingsruimte onder de r.k. kerk aan de Kruisweg staat vanaf 17 december tot en met 6 januari in het teken van het verhaal van Kerstmis, zoals een kerstgroep dat vertelt.

BIJZONDER Het werk van Schrooyen verdient extra aandacht, want zijn kerstgroepen zijn gemaakt van bijzondere materialen, zoals klompen, dingen van plastic, of schaakstukken. "Waarom ik kerstgroepen ben gaan maken? Eigenlijk om wat te doen te hebben", vertelt hij. "Ik kom uit Noord-Brabant, ben opgegroeid in een gezin met 8 kinderen. We waren rooms-katholiek, zoals vrijwel iedereen die in deze streek woonde. Dan gold: Kerstmis zonder kerstgroep? Dat kan niet. Dat kregen wij vanaf onze jongste jeugd mee. In ons gezin was het gewoonte dat je, als je 10 jaar was, naar kostschool ging. Ik ook dus. Ik kwam in Huijbergen en was daar intern. Omdat je maanden van huis was, wilde ik in mijn kamer mijn eigen kerstsfeer creëren. Ik was creatief, hield ervan iets met mijn handen te maken. Van thuis had ik blokjes meegenomen, daar ging ik mee aan de slag. Ik begon ze aan elkaar te lijmen en als vanzelf ontstond er een kerstgroep. Mijn eerste. Waarom juist een kerstgroep? Dat was In mijn leefomgeving gewoon logisch. Iedere familie had er minimaal een."

Na de lagere school ging hij naar het technisch voortgezet onderwijs. "De LTS, de MTS. En omdat ik me verder creatief wilde ontwikkelen volgde de kunstacademie. Ik werd grafisch ontwerper, werkte een tijdje freelance, maar ook toen was er een lerarentekort. Ze vroegen mij of ik geen docent wilde worden en ik dacht: leuk, dat wil ik wel eens proberen. Ik heb – met veel plezier – 18 jaar voor de klas gestaan."

HOBBY Creatieve ontwerpen, van niets iets maken, het bleef zijn hobby. En de kerstgroepen bleven een boeiend onderwerp. Zo ontstond een unieke collectie, waarvan de origineelste te zien zijn in het Fundament. "Ik heb vaker geëxposeerd, vooral in de regio. Leuk om nu eens naar een ander deel van het land te komen."

Schrooyen is niet de enige exposant. Henk Koning uit Hoofddorp vult de tentoonstelling aan met een serie kerstgroepen uit zijn eigen collectie. Twee jaar geleden exposeerde hij ook in het Fundament, met kerstgroepen uit alle werelddelen. “Onze samenwerking biedt een mooi overzicht van de vele verschillende manieren waarop het kerstverhaal over de hele wereld wordt verteld.”

BOEKWINKEL Initiatiefnemer van de expositie is Boekwinkel Het Kruispunt, de winkel voor het Andere boek, naast de kerk. Tijdens de tentoonstellingsdagen zijn er regelmatig extra’s, zoals kleine demonstraties en workshops, met ondere andere het thema oude boeken en papier. Op sommige middagen is er live muziek en zijn er zang- en voorleesmomentjes.

Info data en tijd

www.boekwinkelhetkruispunt.nl. Toegang is gratis. Een vrijwillige gift voor CEBU (Filippijnen), waarmee Haarlemmermeer nauwe banden onderhoudt, wordt op prijs gesteld.

Openingstijden: dagelijks 13.30 en 17.00 uur, behalve eerste kerstdag en nieuwjaarsdag. Het Fundament is dan gesloten.