• Archief

Een nieuw openluchtbad?

HAARLEMMERMEER Komende woensdag 21 november zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad voor de nieuwe gemeente Haarlemmermeer. In aanloop naar die datum leggen we de lijsttrekkers elke week een stelling voor waar ze op mogen reageren.

De laatste stelling voor de verkiezingen luidt als volgt: in de nieuwe gemeente moet na de fusie een extra openluchtbad komen.

Jurgen Nobel (VVD): "De VVD vindt niet dat de gemeente een openluchtbad moet openen. Op dit moment heeft de gemeente genoeg zwemwater. In het sportcomplex Koning-Willem Alexander is een zwembad. Naast het sportcomplex zijn er in Haarlemmermeer andere plekken waar mensen buiten kunnen zwemmen zoals de Toolenburger plas en het Haarlemmermeerse bos. Wanneer ondernemers zonder subsidie een openluchtbad willen openen moet de gemeente dit plan wel serieus bekijken en beoordelen."

Marjolein Steffens-van de Water (HAP): "Eerst moet er worden gekeken of er wel behoefte is aan een dergelijk zwembad. Als dat zo is moet er voldoende geld worden gereserveerd om dit allemaal te bekostigen. Wat HAP wil voorkomen is opnieuw veel hogere kosten dan begroot of dure franje, zoals bij het prestigeproject Huis van de Sport (nu SKWA) is gebeurd."

Joost Koomen (D66): "Een extra openluchtzwembad klinkt aantrekkelijk. Gezonde beweging in de buitenlucht en veel speelplezier. Of er voldoende behoefte is aan zo'n zwembad, waar die komt (hoeft niet per se allemaal in Hoofddorp) en of het opweegt tegen de kosten? Dat zou D66 eerst goed uitgezocht willen zien. Nu even voor of tegen roepen is makkelijk en D66 staat bekend om zorgvuldig bestuur en verstandige besluitvorming. Goede alternatieven zouden bijvoorbeeld ook extra recreatieplassen kunnen zijn. Aantrekkelijk voor zowel mens als (huis)dier."

Mariëtte Sedee-Schuitemaker (CDA): "In principe eens, maar voorzieningen dienen gelijkmatig te worden gespreid over de nieuwe gemeente. Het centrum en het zuiden zijn voorzien, dus het klinkt logisch dat ook het noorden een openluchtbad kan krijgen. Wij hebben in ons programma echter opgenomen dat zorgvuldig moet worden omgegaan met belastinggeld en een constante kritische blik nodig is. Onze vragen zijn dan ook: genereert het gebied voldoende bezoekers, welke baden liggen in de buurt, is een redelijke exploitatie mogelijk? Als deze vragen positief kunnen worden beantwoord, dan zijn we voor."

Paul Meijer (Forza!): "Eens. Forza! ziet graag een multifunctioneel openluchtzwembad komen in Hoofddorp of Nieuw-Vennep waar jong en oud kunnen genieten van het water. In de winter zou deze geschikt kunnen worden gemaakt voor een schaatsbaan of andere activiteiten. In Zwanenburg moet er een strandje komen waar inwoners in de zomer heerlijk kunnen vertoeven."

Mieke Booij-van Eck (PvdA): "Oneens. De komst van een openluchtzwembad staat los van de fusie van de gemeenten. De PvdA ziet liever een extra recreatieplas in een bestaand of nieuw aan te leggen park. Groen gecombineerd met recreatie. Voor veel mensen de plek om te ontspannen! Een dergelijke plas is ook voor iedereen toegankelijk, men hoeft geen kaartje te kopen om te recreëren!"

Maaike Ballieux-Hamel (GroenLinks): "GroenLinks kan zich voorstellen dat er behoefte is aan een extra openluchtzwembad in onze uitgestrekte gemeente. Voor GroenLinks staan recreatiemogelijkheden in de eigen woonomgeving centraal, voor alle leeftijden. Spelen en sporten dragen op laagdrempelige wijze bij aan onze gezondheid. GroenLinks wil dat een integrale visie op recreatie komt, met input van de inwoners van onze gemeente. Dan kunnen we ook bepalen of er inderdaad behoefte is aan een extra openluchtbad en zo ja, waar dit moet komen."

Koos de Vries (ChristenUnie-SGP): "Na zo'n warme zomer zou je het zomaar doen. De vraag is wel of er behoefte aan is. Voor ons is deze wens nieuw. We hebben in onze polder voor de zomer best al wat zwemwater. Als er in onze gemeente wel behoefte ontstaat naar een openluchtbad of een recreatieplas, en er is een levensvatbaar plan, dan staan we daar wel voor open. Maar dat geldt voor veel meer initiatieven. Als u een mooi plan heeft waarmee u de kwaliteit van onze gemeente kunt verbeteren dan horen we dat graag. Haarlemmerméér met elkaar!"

Hans Spijker (EEN Haarlemmermeer): "Mee eens. Een extra buitenzwembad in Haarlemmermeer (Noord) is vereist!"

Rinus Beusenberg (SRH): "Als daar behoefte en vraag naar is, staan wij van SRH daar zeer positief tegenover. Wij zouden wel graag zien dat een en ander gecombineerd wordt door bij voorbeeld een sportaccommodatie in het project mee te nemen."

Anneke van der Helm (CDVP): "Eens. Als er zoveel inwoners zijn die graag een openluchtbad willen, zal de CDVP niet tegen zijn. Er is vorig jaar een petitie gestart voor een nieuw openluchtbad en er zijn meer dan zevenhonderd mensen die dit graag willen. Wel wijzen wij erop dat aan de Toolenburgerplas en in het Haarlemmermeerse bos, maar ook op andere plekken in de gemeente, in de open lucht kan worden gezwommen . Door de 'natuurlijke' omgeving wordt zwemmen in recreatieplassen steeds populairder. Vrijwillige strandwachten die een vorm van toezicht willen organiseren tijdens het hoogseizoen aan deze plassen, moeten door de gemeente worden gesteund in dit initiatief."

Kasper Sulmann (Gezond Haarlemmermeer): "Eens. Bij daadwerkelijke brede behoefte onder de inwoners van Haarlemmermeer en een degelijke kostenbegroting staan wij positief tegenover een extra openluchtzwembad. Dit project mag echter niet worden gebruikt voor wederom een prestigeproject van de wethouder wat resulteert in hoge kostenoverschrijdingen en jarenlange extra investeringen."

STEM In de nieuwe gemeente moet na de fusie een extra openluchtbad komen. Eens, oneens of maakt me niets uit?

Breng HIER je stem uit!